Zsályás sajtleves, sonkás vajgaluskával

Feltöltő: veruss74
21-40 perc
3-4 személyre
kezdő szakácsoknak
Zsályás sajtleves, sonkás vajgaluskával
vajgaluskasajtsonkaTejszínzsálya

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 20 dkg könnyen olvadó sajt
    • 1 kisebb fej vöröshagyma
    • 1 dl száraz fehérbor
    • 1 púpozott evőkanál liszt
    • 3 dkg vaj
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 5 darab zsálya levél
    • 1 evőkanál olívaolaj
    • 1 liter hús alaplé
    • ízlés szerint só, bors
    • a sonkás galuskához:
    • 10 dkg sonka
    • 1 darab tojás
    • 2 dkg vaj
    • 7 dkg liszt
    • 2 csipet
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
Először a sonkás galuskát készítjük el, mert jót tesz neki ha áll, mielőtt kifőzzük. A sonkát nagyon apróra vágjuk. Egy tojást felverünk, elkeverjük benne a vajat, hozzáadjuk az aprított sonkát, kissé megsózzuk, majd összedolgozzuk a liszttel és félre tesszük.
2.
Egy edényben felmelegítjük a vajat, adunk hozzá egy kanál olívaolajat, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát kissé megpirítjuk benne, majd rászórjuk a lisztet és együtt pirítjuk kissé, de csak világosra, majd felöntjük a fehérborral és a húsleves alaplével. Megsózzuk, hozzáadjuk a zsálya leveleket és beletesszük, a lereszelt sajtot, gyakori kevergetés mellett főzzük, hogy a sajt teljesen elolvadjon, majd hozzáadjuk a főzőtejszínt és készre főzzük az egészet. Miután elkészült, botmixerrel egyneművé mixeljük.
3.
Közben, egy másik edényben kevés sóval vizet forralunk, és ebben kifőzzük a megformált galuskákat. Tálaláskor a tányérba tesszük a galuskákat, rászedjük a forró levest és a tetejét meghintjük frissen őrölt feketeborssal. Egy-egy zsályalevéllel díszítjük.