Zöldséges polenta kakukkfüves gombamártással
Feltöltő: Parmalat
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak

Hozzávalók:
a polentához
- 150 g kukoricadara
- 560 ml víz
- 1 csipet só
- 150 g sárgarépa
- 100 g zellergumó
- 60 g vöröshagyma
- 1 ek olívaolaj
- tört bors
a gombamártáshoz
- 500 g csiperkegomba
- 2 ek extra szűz olívaolaj
- só
- tört bors
- 1 ágacska kakukkfű
- 1 db pici gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál kukoricakeményítő
- 150 ml házi parmalat tejszín
- 1 csokor zöldpetrezselyem
Méltatlanul volt mellőzött néhány évtizedig nálunk a puliszka (polenta). Percek alatt elkészül, igazán olcsó, de a legnagyobb érdeme, hogy számtalan módon elkészíthető.
Elkészítés menete:
1.
A polentához először megpároljuk a zöldségeket.
2.
A hagymát, a sárgarépát, és a zellert 5x5 mm-es kockákra vágjuk.
3.
Az olívaolajon puhára dinszteljük őket, közben sózzuk, borsozzuk.
4.
Egy magasabb falú tálat kibélelünk folpackkal, ebbe fogjuk majd a polentát kidermeszteni.
5.
A vizet a sóval felforraljuk, majd beleszórjuk a kukoricadarát.
6.
Folytonos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a kása el nem válik az edény falától.
7.
Ekkor belekeverjük a zöldségeket.
8.
Még melegen beleöntjük a folpackkal kibélelt formába a masszát, egyenletesre simítjuk, a tetejét befedjük ismét folpackkal, hogy ne bőrösödjön meg a teteje.
9.
Langyosra hűtjük, ez után már lehet szeletelni.
10.
Közben elkészítjük a gombát.
11.
Ehhez a gombát megtisztítjuk, majd apró szeletekre vágjuk.
12.
Egy edényben felhevítjük az olajat, rászedjük a gombát, ráreszeljük a fokhagymát, és hozzáadjuk a kakukkfüvet.
13.
Sózzuk, megpároljuk, közben levet is fog engedni.
14.
A tejszínt kikeverjük kukoricakeményítővel, ebbe keverünk 2-3 evőkanálnyit a gomba levéből, majd ezt visszacsurgatjuk a raguba.
15.
Forralunk rajta egyet, majd lehúzzuk a tűzről.
16.
Végül belekeverjük a finomra aprított petrezselymet is.