Vargányás pirog gyümölcsös camembert-szósszal és diós sütőtök salátával

Feltöltő: bluesun
1-2 óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Vargányás pirog gyümölcsös camembert-szósszal és diós sütőtök salátával
diótejvargányakakukkfűőszibarackáfonyadiós -sütőtök salátatejszínes gyümölcsös camembert szószvargányás pirogvilágkonyhapikánsfőzőtejszínSütőtök

Hozzávalók:

    • 450 gParmalat főzőtejszín
    • 20 dkg camembert
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, bors
    • 3 ek aszalt áfonya
    • 1 db érett, de kemény őszibarack
    • 40 dkg vargánya
    • 2 ek olívaolaj
    • 5 ág kakukkfű
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, bors, pirospaprika vagy cayenne-bors
    • 5 dkg vaj
    • 30 dkg liszt
    • 1 dl olívaolaj
    • 2 db tojás
    • 1,5 dkg élesztő
    • 1,5 dl tej
    • 1 MK cukor
    • 5 ek dió
    • 1 db közepes sütőtök
    • 4 ek tökmagolaj
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, bors
Bevásárlólista nyomtatása
A pirog vagy pirozsok egy orosz ételféleség, mely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a pir, lakoma szóból ered. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel.

Elkészítés menete:

1.
A tésztához a tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, megvárjuk, míg felfut. A lisztet megsózzuk, borsozzuk, hozzáadunk egy tojást, majd az élesztős tejet. Simára gyúrjuk, majd mehet bele az olívaolaj, ezzel is összegyúrjuk. Langyos helyen duplájára kelesztjük.
2.
A vargányát megmossuk, vékonyra szeleteljük. 2 ek olívaolajat hevítünk, rádobjuk a gombát. Belenyomjuk a fokhagymát, belecsipkedjük a kakukkfűleveleket. Hozzáöntünk 1,5 dl vizet. Sózzuk, borsozzuk, egy csipet pirospaprikával ízesítjük. Bátrabbak tehetnek bele cayenne-borsot is. Mikor elfőtte a levét, hozzátesszük a vajat, kevergetve megvárjuk, míg felolvad. Mikor kész, langyosra hűtjük.
3.
Mikor a tészta megkelt, 8 részre osztjuk, 15 cm széles lappá nyújtjuk. Egyik felére halmozzuk a gombás töltelék 1/8-át, ráhajtjuk a másik felét. A szélét összecsipkedjük, hogy ne nyíljon ki, majd a tetejüket megkenjük felvert tojással. 160 fokos sütőbe toljuk, kb. fél óra alatt készre sütjük. Félidőben kivesszük a sütőből, még egyszer megkenjük őket tojással.
4.
A sütőtököt 4 cm-es kockákra vágjuk, tepsibe tesszük, 180 fokos sütőben puhára sütjük (kb. fél óra). Közben a diót száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, mozsárban durvára törjük. Rászórjuk a sütőtök-kockákra, meglocsoljuk a tökmagolajjal, megsózzuk, és óvatosan összeforgatjuk.
5.
A szószhoz felmelegítjük a főzőtejszínt, belekockázzuk a camembert-et. Beleszórjuk az áfonyát, alacsony lángon addig rotyogtatjuk, míg felolvad benne a sajt. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, fél centis kockákra vágott őszibarackot. Kicsit besűrítjük, és tálalhatjuk is.