Vaníliás tejszínben sült aranygaluska

Feltöltő: Orsi77
2+ óra
7-8 személyre
haladó szakácsoknak
Vaníliás tejszínben sült aranygaluska
dióKarácsonyiaranygaluska vaníliamártássaltejszínben sült aranygaluskavaníilaKelt tésztahabtejszín

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat habtejszín
    • 50 dkg liszt
    • 5 dl tej
    • 1 csomag instant élesztő
    • 3 db tojássárgája
    • 1 csipet
    • 2 evőkanál cukor
    • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
    • 20 dkg darált dió
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
2 dl langyos tejben, elkeverjük az élesztőt, 1 teáskanál cukrot és 3 evőkanál lisztet adunk hozzá, majd meleg helyen felfuttatjuk, kovászt készítünk belőle. Hozzáadjuk a maradék lisztet, a cukrot, a 3 tojássárgát és a sót. Ruganyos tésztává dagasztjuk és meleg helyen 50 percig kelesztjük.
2.
Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkán kétujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt és olvasztott margarinnal kikent tepsibe tesszük a tésztagolyókat, tetejükre szórjuk a 2 evőkanál cukorral elkevert darált diót és rácsurgatjuk a habtejszín 2/3 részét., amibe előtte belekevertük a vaníliarúd kikapart belsejét.
3.
Langyos helyen ismét 40 percig kelesztjük, majd előmelegített, 190 fokos sütőben 40 percig sütjük.
4.
Ekkor rálocsoljuk a maradék vaníliás habtejszínt és újabb 10 percig sütjük.
5.
Vaníliasodóval tálaljuk: 5 dl tejetelkeverünk 4 tojássárgájával,8 dkg cukorral,beledobjuk a vaníliarudat. A keveréket a tűzre visszatéve addig főzzük /alacsony hőfokon/, amíg az sűrűsödni kezd.