Tőkehal tejszínes-spenótos gnocchival

Feltöltő: illeskrisz
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Tőkehal tejszínes-spenótos gnocchival
fokhagymaspenóttojásburgonyakaportengeri halfiléfőzőtejszínvilágkonyhagnocchis recepttejszínes halhaltejszínes zöldség

Hozzávalók:

    • 250 gParmalat főzőtejszín
    • 1/2 kg tengeri halfilé
    • 1/2 csokor kapor
    • ízlás szerint só és bors
    • kevés olaj a sütéshez
    • 80 dkg főtt, áttört burgonya
    • 20 dkg liszt
    • 1 db tojás
    • 1 mokkás kanál
    • 30 dkg bébi spenót levél
    • 1 gerezd fokhagyma átnyomva
    • 1 evőkanálnyi étkezési keményítő
Bevásárlólista nyomtatása
Az olasz szó eredetileg a nocchio (fabütyök) szóból eredeztethető, és Itáliából indult világhódító útjára. Úgy tartják, Rómában egykor a csütörtök volt a gnocchi-nap – ekkor került a családi és a vendéglők asztalaira, megelőzve a pénteki halnapot.

Elkészítés menete:

1.
Az áttört burgonyához hozzáadjuk a lisztet, a tojás és a sót. Gyors mozdulatokkal burgonyás tésztát gyúrunk belőle. Apró, ovális gombócokat sodrunk a tésztából, majd sós-lobogó vízben készre főzzük a gnocchit.
2.
Vajra rádobva, melegen tartjuk. Közben a halat szeletekre vágjuk, ízesítjük sóval, borssal és egy kevés vágott kaporral. Oliva olajat hevítünk és pár perc alatt, mindkét oldalát megpirítjuk a halszeleteknek.
3.
Egy serpenyőben olajat hevítünk majd rádobjuk a leveles bébi spenótot, rányomjuk a fokhagymát, majd ízesítjük sóval és őrölt borssal. Fedő alatt lepároljuk. Közben a főzőtejszínbe elkeverjük a keményítőt és amikor a a spenót összeesett, behabarjuk a főzőtejszínnel.
4.
A kész spenótos mártásba forgatjuk a kifőtt gnocchit, majd a sült hallal, forrón tálaljuk az ételt. Egy pohár fűszeres fehérbor illik hozzá.