Thai húsgolyók pulykából
Feltöltő: Enikő
41-60 perc
15 darabhoz
kezdő szakácsoknak

Hozzávalók:
a húsgolyókhoz
- 1/2 kiló darált pulykamell
- 1/2 maroknyi zabkorpa
- 1 közepes méretú sárgarépa, reszelve
- 1 felvert tojás
- 1 ek kókusztej
- 1 ek Parmalat főzőtejszín
- 1 tk halszósz
- 1 gerezd fokhagyma, apróra darált
- 2-3 ek snidlig, apróra vágva
- 2-3 ek bazsalikom, apróra vágva
- 1 tk friss gyömbér, reszelve
- 1 tk curry por
- 1/2 tk pirospaprika
- 1 1/2 tk fekete bors
a sütéshez
- 3-4 ek olívaolaj
a mártáshoz
- 1 dl Parmalat főzőtejszín
- 1 dl kókusztej
- 1/2 tk curry por
- 1 dl paradicsompüré
- só és bors
- 1/4 tk pirospaprika
a tálaláshoz
- 3 ek koriander, apróra vágott
Az Észak-Amerikában és Mexikóban őshonos madár Kolumbusz Kristóffal került Európába. Az Újvilágból érkezett pulyka viszonylag hamar helyet kapott az európai konyhákban, eleinte természetesen a gazdagok és kiváltságosok asztalain.
Elkészítés menete:
1.

Egy nagy tálban keverjük össze a darált pulykamellet, zabpelyhet, sárgarépát, tojást, kókusztejet, Parmalat főzőtejszínt, hal szószt, fokhagymát, zöldhagymát, thai bazsalikomot, friss gyömbért, curry-t, piros paprikát és a fekete borsot. (A legjobb eredményt úgy érhetjük el, ha ezt a műveletet kézzel végezzük!)
2.

Ha a keverék túl nedves, adjunk hozzá több zabot. Ha a keverék túl száraz, adjunk hozzá még egy tojást.
3.

Formázzunk evőkanálnyi golyókat a keverékből, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket addig, amíg nem sütjük meg őket.
4.

Egy nagy serpenyőbe tegyük a szósz hozzávalóit, majd keverjük simára.
5.

Egy másik serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd kapcsoljuk közepes lángra. A húsgombócok minden oldalát "kapassuk meg", azaz legyen barna kérge.
6.

Amikor mindegyik húsgombóccal végeztünk, tegyük át a szószba, fedjük le és alacsony lángon főzzük 20-25 percig.
7.

Vegyük le a tűzről, és korianderrel megszórva tálaljuk.