Tejszínes töltött káposzta

Feltöltő: Gasztropajti
2+ óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Tejszínes töltött káposzta
csomborházikolbászpirospaprikafokhagymamagyarosKarácsonyiszalonnasertéslapockafőzőtejszíntejszínes töltött káposzta

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 200 g tejföl
    • 50 dkg darált sertéslapocka
    • 10 dkg füstölt szalonna, kockákra vágva
    • 1 fej vöröshagyma, megtisztítva és finomra aprítva
    • 4 gerezd fokhagyma átnyomva
    • 1 bögre 2dl rizs
    • 1 kanál őrölt pirospaprika
    • 1 tojás
    • 1 fej káposzta
    • 0,5 kg savanyú aprókáposzta
    • kevés füstölt házikolbász
    • kevés kapor, finomra aprítva
    • kevés csombor (borsikafű)
    • kevés só, és őrölt bors
    • 1 kanál liszt a habaráshoz
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A káposztafej torzsáját kivágjuk, köményes, sós vízben feltesszük főni.
2.
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált húst kicsit megsózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a nagyon apróra vágott, vagy lereszelt hagymát, a zúzott fokhagymát, 1 tojást, 1 kanál őrölt pirospaprikát, 1 bögre rizst, majd jól összegyúrjuk.
3.
A megpuhult fejes káposztát leveleire szedjük, az ereket kivágjuk, majd a levelekbe töltjük az apró húsgombócokat.
4.
A savanyú káposzta felét nagyobb fazék aljára tesszük, megszórjuk a füstölt szalonna kockákkal, majd rásorjázzuk a töltelékeket. Az édes káposzta kivágott ereit, és a megmaradt káposztát felaprítva, szintén hozzáadjuk. A tetejére rakjuk a megmaradt apró káposztát, és annyi vízzel felöntve, hogy ellepje, lassú tűzön feltesszük főni.
5.
Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csombort is. Ha van friss, na nincs, jó a szárított is. A csombornak erőteljes íze van, így vigyázzunk az adagolásával.
6.
A főzőléből keveset kivéve tejfölből, főzőtejszínből, kevés liszttel, kevés őrölt pirospaprikával habarást készítünk, hozzákeverjük az aprított, vagy szárított kaprot, és ráöntjük a káposztára.
7.
A füstölt házikolbász darabokat is hozzáadva, ismét felforraljuk.
8.
Tejföllel tálaljuk.
9.
A borsikafűnek puffadásgátló hatása van, így kompenzálja a káposzta puffasztó hatását. A csombor erdélyi fűszer, minden káposztás , babos étel alapfűszere.