Tejszínes töltött káposzta

Feltöltő: Parmalat
2+ óra
3-4 személyre
gyakorló szakácsoknak
Tejszínes töltött káposzta
Karácsonyiszalonnafőzőtejszínkolbászfokhagymamagyarospirospaprikasavanyú káposztarizskarácsonyi töltött káposzta recepttejszínes-húsos ételtejszínes töltött káposzta

Hozzávalók:

    • 10 dkg rizs
    • 50 dkg sertésapróhús, ledarálva
    • 15 dkg füstölt szalonna, kis kockákra vágva
    • 2 vöröshagyma, megtisztítva és kis kockákra vágva
    • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
    • 1,5 evőkanál pirospaprika
    • 2 tojás
    • majoranna
    • 50 dkg savanyított káposztalevél, középső, vastag ere kivágva
    • 1 kg savanyú káposzta
    • 1 evőkanál zsír vagy olaj
    • 15 dkg füstölt kolbász
    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 2 dl tejföl
    • fél csokor kapor, finomra aprítva
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A rizst ugyanolyan mennyiségű enyhén sós vízben félig megpároljuk, majd hagyjuk kihűlni. A szalonna zsírját kisütjük, és a hagyma felét megpirítjuk benne. A tűzről lehúzzuk, a fokhagyma felét belekeverjük, és pirospaprikával fűszerezzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
2.
Azután a szalonnás hagymát, a rizst, a darált húst és a felvert tojásokat összedolgozzuk, sóval, borssal és majoránnával ízesítjük.
3.
A savanyított káposztaleveleket a rizses-húsos töltelékkel megtöltjük úgy, hogy a tölteléket a levelek keskenyebb végére halmozunk, majd feltekerjük, és a szabadon maradó levélszéleket a henger két végén behajtogatjuk. A felesleges levélmaradékokat csíkokra vágjuk, és a savanyú káposztához tesszük.
4.
Nagy fazékban a maradék hagymát egy kevés zsiradékon megpirítjuk, a tűzről lehúzzuk, és 1 evőkanálnyi pirospaprikával megszórjuk, majd a maradék fokhagymát belekeverjük. A savanyú káposzta kétharmadát az edény aljára terítjük, a megtöltött káposztacsomagokat és a füstölt kolbászt rárakjuk, majd a maradék aprókáposztával beborítjuk.
5.
Annyi vízzel feltöltjük, amennyi éppen elfedi. (A vízhez káposztalevet is keverhetünk.) Ha szükséges, megsózzuk, és lefedve lassú tűzön 1-2 órán keresztül főzzük, amíg a töltelékek meg nem puhulnak.
6.
A töltelékeket és a kolbászt kiemeljük, és káposztát a főzőtejszínben simára kevert liszttel behabarjuk. Tálaláskor a töltött káposztát tejföllel koronázzuk, és a kaporral vagy petrezselyemmel megszórjuk.