Tejszínes képviselőfánk

Feltöltő: tideedit
41-60 perc
5-6 személyre
haladó szakácsoknak
Tejszínes képviselőfánk

Hozzávalók:

    • 400 gParmalat habtejszín
    • 1,5 dl napraforgó olaj
    • 1,5 dl víz
    • 1 mk.
    • 2 mk. cukor
    • 15 dkg liszt
    • 4-5 db tojás, a mérettől függő
    • 1 l tej
    • 6 db tojás
    • 25 dkg cukor
    • 1 dl víz
    • 2 csomag vaniliás pudigpor
    • 6 dkg liszt
    • 1 mk. vanília kivonat
    • - - vágott mandula, ízlés szerint
Bevásárlólista nyomtatása
Ez az édesség állítólag onnan kapta a nevét, hogy az 1800-as évek közepén, az Országház büféjében ez volt a képviselő urak kedvenc csemegéje ebéd előtt.

Elkészítés menete:

1.
Az olajat, a vízzel, sóval és cukorral felforraljuk egy fémedényben. (Néha belekeverünk.) Mikor forr, beletesszük a lisztet és egy evőkanál segítségével állandó keveréssel összefűzzük. Levesszük a tűzhelyről és a tojásokat egyesével belekeverjük.
2.
Csillagcsöves zsákba töltjük, és kis halmokat nyomunk egy zsírozott tepsibe. Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Akkor jó, ha a bordák között is megbarnult, és feljöttek. Ha megsültek a sütő ajtaját óvatosan nyissuk ki. Hagyjuk kihűlni.
3.
A tetejére dobos cukrot is készíthetünk. 20 dkg porcukrot a pár csepp citromlével megolvasztunk és csomómentesre keverjük. A fánkok tetejét belemártjuk, és azonnal megszórjuk mandulával.
4.
Kettévágjuk a fánkokat a felső 1/3 részénél.
5.
Sárga krémet készítünk bele. Ehhez a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét betesszük a hűtőbe. A pudingport és a lisztet egy rozsdamentes tálba szitáljuk, ráöntjük a tej 20 %-át, és kézi habverővel összekeverjük. A tojások sárgáját a pudingos pépre helyezzük, és belekeverjük.
6.
A maradék tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. Állandó keveréssel a pudingos alapra öntjük, majd ezt forró vízfürdőre téve, jól lefőzzük. A cukor 80%-át forró vízben hólyagpróbára főzzük. A tojásfehérjét 20 % cukorral tartós habbá verjük. Erre öntjük állandó keveréssel a cukorszirupot, majd ezzel tartós habot készítünk.
7.
A tojásfehérjés alapra rászedjük a pudingos alapot, és kézi habverővel óvatosan összekeverjük. A krémet forrón töltjük a fánkokba csillagcsöves zsákból. Kettő rétegben töltjük bele. Ezt hűtőbe tesszük hűlni.
8.
Miközben hűl felverjük a habtejszínt, ha kihűlt, a tejszínből nyomunk rá csillagcsöves zsákból körbe.
9.
A tetejét óvatosan ráhelyezzük. Frissen fogyasztva a legfinomabb.