Tejszínes csirke, gomba és quinoa casserolle
Feltöltő: Enikő
1-2 óra
5-6 személyre
kezdő szakácsoknak

Hozzávalók:
- 1-2 ek vaj
- 4 dl csirkehúsleves
- 2 dl Parmalat főzőtejszín
- só és bors
- 1,5 tk provance-i fűszerkeverék
- 1 közepes vöröshagyma, kockára vágott
- 40 dkg gomba, vegyesen
- 3 gerezd fokhagyma, finomra darált
- 2,5 dl quiona
- 2,5 dl víz
- 40 dkg kicsontozott és bőr nélküli csirkemell, csíkokra vágva
- 4-5 csík bacon szalonna
- 15 dkg gruyére sajt
a tálaláshoz
- finomra vágott petrezselyem
A quinoa egy dél-amerikai gabonaféle, magas tápértékű, dús fehérjeforrás, rostban gazdag, található benne B- és E-vitamin, magnézium, foszfor, kalcium és vas. Nem tartalmaz glutént, ezért könnyen emészthető.
Elkészítés menete:
1.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
2.

A mártáshoz olvasszuk meg a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon.
3.

Öntsük rá a húslevest.
4.

Adjuk hozzá a Parmalat főzőtejszínt, habverővel folyamatosan kevergetve, közepes lángon forraljuk össze. Közben sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a fűszereket.
5.

Körülbelül 10 percig főzzük, majd tegyük félre.
6.

Melegítsünk 2 evőkanál vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon.
7.

Adjuk hozzá a hagymát és a gombát, főzzük puhára, kb 6-7 perc alatt.
8.

Hozzáadjuk a fokhagymát, sózzuk, borssal, és főzzük kb 2 percig. Vegyük le a tűzről.
9.

A bacont kockázzuk, süssük meg, a kisült zsírral kenjük ki az edényt, amiben sütni fogjuk az ételt.
10.

Egy nagy tálban keverjük össze a quinoat, 1 csésze a szószt, és a vizet. Öntsük egy kivajazott sütőedénybe. A csirkecsíkokat helyezzük a quiona tetejére, kanalazzuk rá a maradék mártást, szórjuk meg a sült baconnal. A tetejére reszeljük rá a sajtot.
11.

Helyezzük az edényt a sütőbe, és süssük 40-45 percig, vagy amíg a sajt barna a tetején.
12.

Vegyük ki a sütőből, szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel és azonnal tálaljuk!