Tejszínes-tejfölös rácponty római tálban
Feltöltő: molnarbela55
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak

Hozzávalók:
- 200 gParmalat főzőtejszín
- 750 g konyha kész ponty
- 175 g ,tejföl
- 2 ek teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk őrölt csemege paprika
- 1 tekerésnyi frissen őrölt bors
- só ízlés szerint
- ízlés szerint hal fűszerkeverék
- 2 db kápia paprika
- 1 db zöld hegyes erős paprika
- 3 db paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 db közepes burgonya
A rácponty szerb eredetű. Rácok a szerbek korábbi, 19. század előtti elnevezése.
Elkészítés menete:
1.
A halat 2 mm-enként mindkét oldalán beirdaljuk, hogy a szálkákat eldaraboljuk.
2.
Kívül-belül beszórjuk hal fűszer keverékkel és sóval majd félre tesszük.
3.
A római tálba és a fedelébe is vizet öntünk és hagyjuk, hogy beszívják a pórusok.
4.
Ezután megtisztítjuk a zöldségeket és a burgonya meg az erős paprika kivételével felkockázzuk, majd egy edényben összekeverjük a főzőtejszínt a tejfölt a lisztet a borsot sót és a színes paprikát.
5.
A burgonyát vékony szeletekre gyaluljuk.Az erős paprikát felkarikázzuk.
6.
A római tálból a vizet kiöntjük és az alján elosztjuk a burgonyát rá helyezzük a halat erre a zöldségeket. Az egészet leöntjük a tejszínes- tejfölös öntettel.
7.
Le fedjük a római tálat be rakjuk a gáz sütőbe meggyújtjuk a gázt és közepes lángon sütjük 45 percig ezt követően még 10-15 percig fedő nélkül, hogy egy picit megpiruljon a teteje.
8.
A főzőtejszín és a tejföl együtt nagyon jól kiemeli egymás ízét és sokkal finomabb mint ha csak külön- külön lenne valamelyik.