Tejberizs pirított mákkal és áfonyamártással

Feltöltő: Gizi
41-60 perc
1-2 személyre
kezdő szakácsoknak
Tejberizs pirított mákkal és áfonyamártással
alkalomrabrandy aromavanília aromaáfonyamákrizsfőzőtejszínpirított máktejszínes tejberizsáfonyamártástejberizs

Hozzávalók:

    • 500 gParmalat főzőtejszín
    • 10 dkg rizs
    • 5 dkg kristálycukor
    • 1 csipet
    • 1 evőkanál egész mák megpirítva
    • 1 csomag aszalt vörös áfonya
    • 3 dl fehér bor
    • 1 teáskanál vaníliaaroma
    • 10 dkg (v. ízlés szerint) kristálycukor
    • 2 evőkanál sherry brandy aroma
    • 1 teáskanál étkezési keményítő
    • 1 evőkanál víz
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A rizst tegyük egy szűrőbe és folyó víz alatt alaposan öblítsük át.
2.
Egy edénybe öntsük bele a főzőtejszínt, adjuk hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az alaposan lecsöpögtetett rizst.
3.
Ezután forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra és lefedve, szép lassan főzzük puhára a rizst. Főzés közben többször keverjük meg. (én lángelosztót is tettem az edény alá és így főztem kb. 30 percig, még a rizsszemek magukba szívták a folyadékot)
4.
A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd takarék lángon, állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki a serpenyőből nehogy megégjenek a mákszemek.
5.
Végül az elkészült tejberizshez keverjük hozzá a megpörkölt mákszemeket.
6.
Egy edénybe öntsük bele a bort, majd adjuk hozzá az aszalt vörös áfonyát, a vaníliaaromát, a sherry brandy aromát, és ízlés szerint cukrot. Ezután néha megkeverve főzzük 10-15 percig.
7.
A keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az áfonyához. Kevergetve főzzük pár percig hogy kellően besűrűsödjön.
8.
Tálaláskor a tejberizst merjük bele a poharakba, majd kanalazzuk a tetejére az áfonyamártást.