Sütőtökös pite mézeskalács-kéregben

Feltöltő: Enikő
41-60 perc
7-8 személyre
haladó szakácsoknak
Sütőtökös pite mézeskalács-kéregben
gyömbérParmalat habtejszínparmalatőszi receptafrodiziákumSütőtökpite

Hozzávalók:

  • a mézeskalács kéreghez

    • 32 gyömbéres keksz
    • 5 dkg sótlan vaj, olvasztott és lehűtött
    • csipet só
    • 10 dkg porcukor
  • a sütőtökös töltelékhez

    • 5 dkg vaníliás puding (bolti)
    • 2 ek kukoricakeményítő (1 ek hideg vízzel elkeverve)
    • 5 dl Parmalat habtejszín
    • 1 tk vanília-kivonat
    • 1/2 tk őrölt fahéj
    • 1/4 tk őrölt szegfűszeg
    • 1/4 tk őrölt szerecsendió
    • 2 decinyi sült sütőtök, pürésítve
    • 6 ek kristálycukor
Bevásárlólista nyomtatása
A gyömbér Afrikában a férfiak körében, mint afrodiziákum terjedt el, de egy régi indiai recept szerint is hatékony, ha reszelt levét mézzel és reszelt főtt tojással elkeverjük.

Elkészítés menete:

1.
Melegítsük elő a sütőt 190°C fokra.
2.
A konyhai robotgépbe helyezzük a mézeskalács kekszeket, és őröljük meg teljesen. (A díszítéshez vegyünk ki a gépből 4-5 evőkanálnyi morzsát)
3.
A robotgépben maradó kekszekhez adjuk az olvasztott vajat, csipet sót, és a porcukrot. Keverjük össze.
4.
Öntsük a mézeskalács morzsát egy pitesütő tálba. Nyomkodjuk határozottan az edény aljára és a falára a kérget. Süssük 190°C-on 12-15 percig, illetve amíg a kéreg kemény, és pirított lesz kissé. Tegyük félre kihűlni teljesen.
5.
Egy nagy serpenyőben közepes hőfokon főzzük folyamatos keverés közben a vanília pudingport, a kukoricakeményítővel elkevert vizet és 3 dl habtejszínt.
6.
Körülbelül 5-6 perc múlva adjuk hozzá a vanília kivonatot, fahéjat, szegfűszeget, a szerecsendiót és habverővel keverve forraljuk fel a keveréket.
7.
Miután a keverék felforrt, csökkentsük a hőt egész alacsonyra, és keverjük tovább, amíg a keverék jelentősen besűrűsödik.
8.
Adjuk a krémhez a sütőtök pürét és keverjük össze. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni.
9.
Miután a tökös keverék teljesen kihűlt, töltsük bele a mézeskalács-kéregbe.
10.
Lefedve a hűtőszekrényben legalább 4, de akár 12 órán át hagyjuk, hogy összeérjenek az ízek.
11.
Tálaláskor a maradék tejszínhabot felverve tegyük a tetejére és a félretett zúzott gyömbéres keksszel szórjuk meg.