Spárgás-baconös pite

Feltöltő: Gizi
1-2 óra
3-4 személyre
kezdő szakácsoknak
Spárgás-baconös pite
szerecsendiósajttojásbaconspárgafőzőtejszínspárgás-baconossós pitetortatejszínes pitevilágkonyhasós pitealkalomratejszínes spárgás egytálétel

Hozzávalók:

    • 250 gParmalat főzőtejszín
    • 1 csomag spárga (zöld)
    • 15 dkg bacon
    • 3 db tojás
    • 10 dkg sajt (edami, cheddar...)
    • 1 teáskanálnyi (v. ízlés szerint)
    • 1 mokkáskanál szerecsendió
    • 1 mokkáskanál (v. ízlés szerint) őrölt fehér bors
    • 20 dkg liszt
    • 10 dkg vaj
    • 1 db tojás
    • 1 mokkáskanál
    • 1 evőkanál hideg víz
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A pitetészta készítése: A liszthez keverjük hozzá a sót, majd adjuk hozzá a hideg vajat (v. sertészsírt) és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos adjuk hozzá a kissé felvert tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. Szükség esetén, ha nem állna össze a tészta, akkor adjunk hozzá egy evőkanál hideg vizet is.
2.
Ezután csomagoljuk be a tésztát fóliába, majd tegyük be legalább 30 percre a hűtőbe hogy kellően lehűljön.
3.
Közben készítsük elő a tölteléket. A spárga fás részét törjük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. Ezután enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra, majd szűrjük le, és hideg vízzel öblítsük le.
4.
A bacont vágjuk fel apróra, majd egy teflon serpenyőben pirítsuk meg. Ezután szedjük ki a zsiradékból, és hűtsük ki teljesen.
5.
Az egész tojásokat üssük bele egy tálba, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és szórjuk meg őrölt szerecsendióval. Ezután kézi habverővel kezdjük el simára keverni. Keverés közben adjuk hozzá a főzőtejszínt is.
6.
A hűtőből vegyük elő a tésztát, majd nyújtsuk ki vékonyra, és béleljük ki vele a piteformát. Ezután egyenletesen osszuk el rajta a kihűlt bacont, a spárgát, majd reszeljük rá a sajtot. Végül óvatosan öntsük rá a tejszínes-tojásos keveréket.
7.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 35-40 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve a formában hagyjuk egy kicsit hűlni.
8.
Tálalás előtt vegyük ki a pitét a formából, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.