Sós karamelles almatorta tejszínnel
Feltöltő: Parmalat
2+ óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak

Hozzávalók:
a sós karamellhez
- 1/2 liter tej
- 20 dkg cukor
- 1/2 kávés kanál só
a tészta összeállításához
- 150 g liszt
- 80 g vaj
- 1 egész tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg cukor
almához
- 1 kg hámozott, 2 mm vastagra szeletelt alma
- 5 dkg nádcukor
- 200 g Parmalat habtejszín 5 dkg porcukorral kemény habbá verve
Elkészítés menete:
1.
1. vaj a locsoláshoz
liszt a deszkához
2.
2. A lisztet elkeverem a sóval, cukorral. A hideg vajat felkockázom, a kezem között dörzsölve eldolgozom a liszttel. Rálocsolom a felvert tojást, fél centi vastag téglalapot nyújtok belőle, amelyet a hűtőszekrénybe rakok 2 órára.
3.
3. A sós tejkaramellához a tejet elkeverem a cukorral és alacsony lángon 3 órát melegítem, sűrűn megkeverem. Amikor aranybarna és krémes, készen van. Sózom.
4.
4. Kiveszem a tésztát a hűtőszekrényből, a szélén 5-5 centimétert kihagyva két rétegben borítom az egymást lapoló almaszeletekkel. Meglocsolom a vajjal, megszórom a nádcukorral, és előmelegített 180 fokos sütőben 40 percig sütöm, hidegen szeletelem, a sós tejkaramellával meglocsolva és a felvert tejszínhabbal tálalom.