Sós karamelles almatorta tejszínnel

Feltöltő: Parmalat
2+ óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Sós karamelles almatorta tejszínnel

Hozzávalók:

  • a sós karamellhez

    • 1/2 liter tej
    • 20 dkg cukor
    • 1/2 kávés kanál
  • a tészta összeállításához

    • 150 g liszt
    • 80 g vaj
    • 1 egész tojás
    • 1 csipet
    • 5 dkg cukor
  • almához

    • 1 kg hámozott, 2 mm vastagra szeletelt alma
    • 5 dkg nádcukor
    • 200 g Parmalat habtejszín 5 dkg porcukorral kemény habbá verve
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
1. vaj a locsoláshoz liszt a deszkához
2.
2. A lisztet elkeverem a sóval, cukorral. A hideg vajat felkockázom, a kezem között dörzsölve eldolgozom a liszttel. Rálocsolom a felvert tojást, fél centi vastag téglalapot nyújtok belőle, amelyet a hűtőszekrénybe rakok 2 órára.
3.
3. A sós tejkaramellához a tejet elkeverem a cukorral és alacsony lángon 3 órát melegítem, sűrűn megkeverem. Amikor aranybarna és krémes, készen van. Sózom.
4.
4. Kiveszem a tésztát a hűtőszekrényből, a szélén 5-5 centimétert kihagyva két rétegben borítom az egymást lapoló almaszeletekkel. Meglocsolom a vajjal, megszórom a nádcukorral, és előmelegített 180 fokos sütőben 40 percig sütöm, hidegen szeletelem, a sós tejkaramellával meglocsolva és a felvert tejszínhabbal tálalom.