Sörben pácolt pulykamell, tejszínes gombamártással
Feltöltő: Zsikla90
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak

Hozzávalók:
- 2dl gParmalat főzőtejszín
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 kisfej vöröshagyma
- 1 evőkanál olívalolaj
- 1 evőkanál Graham – liszt
- 1 evőkanál fehérbor
- 1 kávés kanál só
- 1 csipet fehérbors
- 1 csipet zsálya
- 50 – 60 dkg pulykamell filé
- 2 – 3 dl jó minőségű sör
- 1 kávéskanál kakukkfű
Elkészítés menete:
1.
Hozzáadjuk a főzőtejszínt, a fehérbort, a fűszereket és behabarjuk a liszttel. Ezt úgy csináljuk, hogy a gombamártásból kiveszünk 2 evőkanálnyi lét, összekeverjük a liszttel, és szűrőn keresztül visszakeverjük a gombamártáshoz. Folyamatos kevergetés mellett egyet forraljuk és már be is sűrűsödik.
2.
Közben kisüthetjük a hús. Egy serpenyőt felmelegítünk, megkenjük vékonyan lehelet olívaolajjal és megsütjük a hússzeleteket. A sütés elején tegyünk rá fedőt, hogy ne száradjon ki, majd mind két felét süssük pirosra. A sörtől alapból kap egy rózsaszínes színt.
Tálaljuk rizzsel, gerslivel.
3.
A húst körülbelül 1,5 cm vastag szeltekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk, majd egy zárható műanyag edénybe rakjuk.
4.
Felöntjük a sörrel és beleszórjuk a fűszereket. A húst hűtőbe tesszük és 3 napig hagyjuk pihenni ebben a pácban.
5.
A gombamártáshoz a gombát megmossuk, megpucoljuk és cikkekre vágjuk. A hagymát apró kockákra vágjuk és megpároljuk az olívaolajon.
6.
Ezután hozzáadjuk a gombát, a sót, a fehérborsot és lefedve pároljuk kicsit, hogy a gomba levet eresszen.