Somlói galuska csokiöntettel és tejszínhabrózsákkal

Feltöltő: Parmalat
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Somlói galuska csokiöntettel és tejszínhabrózsákkal

Hozzávalók:

  • a natúr piskótához

    • 4 tojás
    • 4 evőkanál cukor
    • 4 evőkanál liszt
    • késhegynyi sütőpor
    • 2 evőkanál víz
  • a kakaós piskótához

    • 4 tojás
    • 4 evőkanál cukor
    • 4 evőkanál liszt
    • késhegynyi sütőpor
    • 2 evőkanál víz
    • 2 evőkanál kakaópor
  • a diós piskótához

    • 4 tojás
    • 4 evőkanál cukor
    • 4 evőkanál liszt
    • késhegynyi sütőpor
    • 2 evőkanál víz
    • 2 evőkanál darált dió
  • a vaníliamártáshoz

    • 1 l tej
    • 4 tojássárgája
    • 10 dkg liszt
    • 30 dkg cukor
    • 1 dlParmalat habtejszín
    • vaníliarúd vagy vaníliás cukor
  • a sziruphoz

    • 3 dl víz
    • cukor
    • rum
    • reszelt narancs- és citromhéj
  • a csokiöntethez

    • 5 dkg vaj
    • 1 púpos evőkanál liszt
    • 5 dl tej
    • 10 dkg étcsokoládé
    • kakaópor
    • cukor
    • rum
    • mazsola
    • darált dió
    • Parmalat habtejszín
Bevásárlólista nyomtatása
Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt.

Elkészítés menete:

1.
Első lépésként 3 féle piskótát sütünk: a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 1 evőkanál cukorral kemény habbá verjük, majd félretesszük.
2.
A tojássárgákhoz a maradék 3 evőkanál cukrot, a lisztet, a sütőport, a vizet, egy kevés habot teszünk, és egyneművé keverjük.
3.
Majd hozzáadjuk a többi habot, és finom mozdulatokkal, óvatosan összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, tetejét habkártyával elsimítjuk, majd megsütjük.
4.
Ugyan így készítsük el a többi piskótát is.
5.
A vaníliamártáshoz habüstben simára keverjük a tojássárgákat a liszttel, a cukorral, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és egy kevés tejjel.
6.
A többi tejet felforraljuk, és a habüstben lévő anyagokhoz keverjük.
7.
Vízfürdőre tesszük, habverővel folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. A mazsolát kevés vízbe áztatjuk, és pár percre a mikróba tesszük, hogy megduzzadjanak. Lecsepegtetjük.
8.
A sziruphoz a 3 dl vízbe cukrot szórunk és felforraljuk.
9.
Közben hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a rumot. Félretesszük hűlni.
10.
A csokoládéöntethez a vajat felolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet.
11.
Ha ezt simára kevertük, hozzáadjuk a tejet, a felkockázott csokoládét, a kakaóport, cukrot és a rumot. Habverővel folyamatos kevergetés mellett (lehetőleg ezt is vízfürdőn) besűrítjük. Az állaga ne legyen túlságosan sűrű, csak bevonóképes. Kihűtjük.
12.
A piskótákat jól átitatjuk a sziruppal.
13.
Majd először a diósat megkenjük a vaníliamártással, szórunk rá mazsolát és darált, cukrozott diót.
14.
Rátesszük a kakaósat, ugyanígy megkenjük a mártással, szórunk rá mazsolát és diót.
15.
Végül a natúr piskótát is ráhelyezzük, azt is megkenjük a maradék mártással, és megszórjuk kakaóporral. Hűtőszekrénybe tesszük.
16.
Tálaláskor kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tésztából, megszórjuk kevés dióval, megöntözzük a csokoládéöntettel, végül tejszínhabrózsákat nyomunk a tetejére.