Somlói galuska

Feltöltő: Parmalat
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Somlói galuska
Nagyon finom somlói galuska Recepteka magyar cukrászatSomlói tortadesszert tejszínhabbalfiataloshétköznapisomlói galuskatradicionális magyar süteménySomlói galuska készítéseTejszín

Hozzávalók:

  • a piskótához

    • 8 darab tojás
    • 20 dkg cukor
    • 20 dkg liszt
  • a tálaláshoz

    • 5 dkg cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 5 dkg mazsola
    • 1 evőkanál rum
  • a csokoládés szószhoz:

    • 5 dkg porcukor
    • 2 darab tojássárgája
    • 2 dl tej
    • 150 gParmalat habtejszín
    • 2 evőkanál rum
    • 2 evőkanál kakaópor
    • 10 dkg étcsokoládé, kis darabokra törve
  • a díszítéshez

    • 200 gParmalat habtejszín
  • a krémhez

    • 1 cs vaniliás pudigpor
    • 5 dl tej
    • 4-5 ek cukor
    • 2 db tojásfehérje
    • 5 dkg darált dió
Bevásárlólista nyomtatása
Az 1950-es évek végén a Gundel étterem legendás főpincére, Gollerits Károly találta ki a somlói galuskát. Az 1958-as brüsszeli világkiállításon nagy sikerrel és szakmai díj elnyerésével szerepelt.

Elkészítés menete:

1.
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd a tojások sárgáját és a lisztet apránként beleforgatjuk.
2.
A masszát ketté osztjuk, és az egyik felébe 2-3 evőkanál kakóport keverünk.
3.
A kétféle tésztát külön-külön 180 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 15 perc alatt megsütjük.
4.
Közben a cukrot, a citromhéjat, a mazsolát és a rumot 1,5 deci vízbe keverve sűrű mázat főzünk, amivel a kihűlt piskótalapokat meglocsoljuk.
5.
A pudingport és a cukrot a tejbe keverjük, és pudingot főzünk belőle.
6.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a pudingba forgatjuk, azután a felét még melegen a sárga piskótalapra kenjük.
7.
A kakaós lapot ráfektetjük, és a maradék krémmel megkenjük, végül a dióval megszórjuk.
8.
Az öntethez a porcukrot a tojássárgájával, a tejjel, a habtejszínnel, a rummal és a kakaóporral összekeverjük, majd vízgőz fölött sűrű krémmé főzzük, végül a csokoládét is beledolgozzuk.
9.
Az elkészített diós, krémes tésztából evőkanállal galuskákat szaggatunk, tányérra halmozzuk.
10.
A csokoládéöntettel meglocsolva és tejszínhabbal koronázva kínáljuk.