Sárgabarackos cobbler.

Feltöltő: Gizi
1-2 óra
3-4 személyre
kezdő szakácsoknak
Sárgabarackos cobbler.

Hozzávalók:

    • 150 gParmalat habtejszín
    • 25 dkg liszt
    • 5 dkg porcukor
    • 1 cs sütőpor
    • 12 dkg vaj
    • 1 db tojás
    • 1 csipet
    • 50 dkg sárgabarack
    • 10 dkg mazsola
    • 5 evőkanál barna cukor
    • 1 cs vaniliás pudigpor
    • 3 cs vanílás cukor
    • 2 teáskanál őrölt fahéj
    • 1 dl fehér bor
Bevásárlólista nyomtatása
A cobbler egy tálban sült gyümölcsös pite, hasonlóan a crumble-hez vagy morzsasütihez itt is a gyümölcs kerül alulra, de itt nem tésztamorzsát szórunk a gyümölcsök tetejére, hanem könnyű tésztát kanalazunk rá, így sütjük meg.

Elkészítés menete:

1.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg a tetejét porcukorral, majd felszeletelve tálaljuk. A tészta finom omlós lesz, a barackos-mazsolás rész pedig jó szaftos, kissé leveses.
2.
Ezután lisztezett kézzel formáljunk a tésztából diónyi golyókat, majd fedjük be vele a gyümölcs tetejét. (nem baj ha nem érnek össze a tésztagolyók, mert sütés közben megfognak nőni)
3.
Olvasszunk fel 2-3 ek vajat, majd kenjük le vele a tésztagolyókat.
4.
A mazsolát áztassuk be a fehérborba, majd amikor már jól megszívta magát, alaposan csepegtessük le. A sárgabarackot magozzuk ki.
5.
Három evőkanál barna cukrot keverjünk össze egy csomag vaníliás cukorral, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahéjjal, majd egyenletesen szórjuk meg ezzel a keverékkel az előzőleg vajjal lekent tésztagolyókat.
6.
Egy 26 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a kimagozott, felezett sárgabarackot. Ezután szórjuk meg a lecsepegtetett mazsolával úgy, hogy mindenhova jusson belőle.
7.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 30-35 perc alatt szép aranybarnára. A sütőből kivéve a formában hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt helyezzük át egy tálcára.
8.
Keverjünk össze 2 evőkanál barna cukrot, a vaníliás cukrot, a vaníliás pudingport, és ízlés szerinti mennyiségű őrölt fahajat. Ezután szórjuk meg egyenletesen ezzel a keverékkel a gyümölcsöt.
9.
A lisztet, a porcukrot, a sütőport, 10 dkg vajat, a tojást, a habtejszínt, és egy csipet sót tegyük bele a keverőtálba, majd robotgéppel pár perc alatt keverjük sima masszává. Ezután szórjuk meg egy kevés liszttel, és kézzel kicsit dolgozzuk össze, hogy ne ragadjon a tészta, és formázható legyen.