Ropogós, négymagvas bundában sült tonhal grapefruit-mártással és langyos csicsókasalátával

Feltöltő: bluesun
1-2 óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Ropogós, négymagvas bundában sült tonhal grapefruit-mártással és langyos csicsókasalátával
citromtormacsicsókajoghurttejszínes halas recepttejszínes pikáns mártásmézfehérborgrépfruitvilágkonyhatonhalhabtejszínpikáns

Hozzávalók:

    • 300 gParmalat habtejszín
    • 2 db piros grapefruit
    • 3 dl fehérbor
    • 4 ek méz
    • 8 db tenyérnyi, fagyasztott tonhal
    • 2 db szikkadt zsemle
    • 1-1 ek tökmag, napraforgómag, szezámmag és lenmag
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, fehér bors
    • 2 db tojás
    • olívaolaj a sütéshez
    • 60 dkg csicsóka
    • 4 ek görög joghurt
    • 2 ek frissen reszelt torma
    • 1 db citrom héja és leve
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A szószhoz a bort egy kis edénybe öntjük, belefacsarjuk a grapefruit levét, és belevágunk 4 szeletet a héjából, de a fehér rész ne legyen benne. A mézet is belecsorgatjuk. Addig forraljuk, míg a folyadék negyedére fogy, ekkor hozzáadjuk a habtejszínt, összeforraljuk, melegen tartjuk.
2.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A csicsókát megmossuk, ha vastag a héja, vagy a formája engedi, meghámozzuk. 2 cm-es kockákra vágjuk, egy tálba tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, megsózzuk, borsozzuk. Beleöntjük egy tepsibe, a sütőben 30-40 perc alatt puhára sütjük. Közben elkészítjük az öntetet. A görög joghurtot összekeverjük a citrom lereszelt héjával és a levével, a friss tormával és egy csipet sóval. 10 percre hűtőbe tesszük. Mikor a csicsóka puha, belekeverjük a joghurtba, ezt is állni hagyjuk pár percig (nem hűtőben). Akkor jó, ha az öntet nagy részét beszívja a meleg csicsóka.
3.
A zsemléket lereszeljük, vagy késes robotgépben apró morzsára őröljük. Hozzá keverjük a magokat, a tojásokat egy edényben felverjük. Egy széles serpenyőben 1 cm-nyi olívaolajat hevítünk. Miután a halszeletek felolvadtak, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, sózzuk, megszórjuk fehér borssal. Belemártjuk a tojásba, majd megforgatjuk őket a magos morzsában, jól rányomkodjuk. Rögtön a forró olívaolajba tesszük, oldalanként kb. 4 perc alatt aranybarnára sütjük a halakat.
4.
A langyos salátával és a mártással azonnal tálaljuk.