Rizsfelfújt mézes-gyömbéres meggymártással
Feltöltő: Parmalat
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak

Hozzávalók:
- 20 dkg rizs
- 400 gParmalat habtejszín
- 5 dkg vaj
- 1 rúd vanília, kikapart magjai
- 5 dkg mazsola
- 5 tojás
- 10 dkg cukor
- 1 fél citrom reszelt héja
- só
- zsemlemorzsa
- 1 üveg magozott meggybefőtt
- 5 dkg cukor
- 4 evőkanál méz
- körömnyi gyömbér, vékonyra szeletelve
- 1 csipet fahéj
- 2 evőkanál citromlekvár
Elkészítés menete:
1.
A rizst annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Amikor félig megpuhult, a habtejszínnel felöntjük, majd a vajat, a vanília kikapart magjait és a mazsolát belekeverjük. 2-3 percig kevergetés közben forraljuk, azután a tűzről lehúzzuk, és lefedve, konyharuhával letakarva hagyjuk tovább puhulni.
2.
A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A rizst a tojássárgájával összekeverjük, majd a habot óvatosan beleforgatjuk.
3.
Tűzálló tálat vajjal kikenünk, és morzsával megszórunk, majd a rizses keveréket beletöltjük. 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
4.
A meggymártáshozhoz a meggybefőttről a levet leöntjük. A cukrot karamellizáljuk, majd a mézzel és 1 deci vízzel felforraljuk. A meggyet beletesszük, majd a gyömbérrel, a fahéjjal és a citromlekvárral ízesítjük. Jól összeforraljuk, és besűrítjük. A rizsfelfújtat az illatos, forró mártással kínáljuk.