Rizsfelfújt mézes-gyömbéres meggymártással

Feltöltő: Parmalat
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Rizsfelfújt mézes-gyömbéres meggymártással
citromlekvárgyömbérmézmeggybefőttmazsolacitromvaníliahabtejszínrizsmézes-gyömbéres meggymártásKarácsonyirizsfelfújt recepttejszínes rizsfelfújt

Hozzávalók:

    • 20 dkg rizs
    • 400 gParmalat habtejszín
    • 5 dkg vaj
    • 1 rúd vanília, kikapart magjai
    • 5 dkg mazsola
    • 5 tojás
    • 10 dkg cukor
    • 1 fél citrom reszelt héja
    • zsemlemorzsa
    • 1 üveg magozott meggybefőtt
    • 5 dkg cukor
    • 4 evőkanál méz
    • körömnyi gyömbér, vékonyra szeletelve
    • 1 csipet fahéj
    • 2 evőkanál citromlekvár
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A rizst annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, feltesszük főni. Amikor félig megpuhult, a habtejszínnel felöntjük, majd a vajat, a vanília kikapart magjait és a mazsolát belekeverjük. 2-3 percig kevergetés közben forraljuk, azután a tűzről lehúzzuk, és lefedve, konyharuhával letakarva hagyjuk tovább puhulni.
2.
A tojások sárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A rizst a tojássárgájával összekeverjük, majd a habot óvatosan beleforgatjuk.
3.
Tűzálló tálat vajjal kikenünk, és morzsával megszórunk, majd a rizses keveréket beletöltjük. 180 °C-ra (légkeveréses sütőben 165 °C) előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
4.
A meggymártáshozhoz a meggybefőttről a levet leöntjük. A cukrot karamellizáljuk, majd a mézzel és 1 deci vízzel felforraljuk. A meggyet beletesszük, majd a gyömbérrel, a fahéjjal és a citromlekvárral ízesítjük. Jól összeforraljuk, és besűrítjük. A rizsfelfújtat az illatos, forró mártással kínáljuk.