Raguleves Mikszáth módra, flambírozva.

Feltöltő: Gasztropajti
1-2 óra
15-16 személyre
haladó szakácsoknak
Raguleves Mikszáth módra, flambírozva.
pálinkaházikolbászköményburgonyapirospaprikazöldbabsárgarépafokhagymaújhagymamarhalábszárszalonnafőzőtejszíntejszínes levesmagyarostejszínes raguleves

Hozzávalók:

    • 800 gParmalat főzőtejszín
    • 20 dkg füstölt szalonna (mangalica)
    • 2 kg marhalábszár
    • 3 csokor újhagyma, karikákra vágva
    • 1 fej fokhagyma, megtisztítva és finomra aprítva
    • 10 db sárgarépa karikára vágva
    • 2 kg burgonya, meghámozva és kis kockákra vágva
    • 1 doboz (0,5 l) paradicsom püré
    • 2 kg zöldbab (fagyasztott is lehet)
    • 1 nagy csokor petrezselyem és kapor
    • 2 ek liszt a habaráshoz
    • 4 ek őrölt pirospaprika
    • kevés őrölt kömény, őrölt bors, babérlevél
    • kevés csípős paprika
    • 1 szál házikolbász szeletelve
    • 1 dl pálinka a flambírozáshoz
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A mangalica szalonnát felcsíkozzuk, majd kisütött zsírján az újhagyma felét megpároljuk, a felaprított fokhagymával együtt.
2.
Hozzáadjuk a felcsíkozott húst, majd pálinkát hozzáöntve flambírozzuk. Vigyázat! Hosszú pálcával gyújtsuk meg!
3.
Közben fél karikára vágott répa lett előkészítve, és ment az üstbe párolódni. Ezek után fel lett öntve vízzel, lényegesen többel, mint ami ellepi. Így, egy darabig főzni kell a húst, mert a többi hozzávaló sokkal gyorsabban megpuhul.
4.
Közben, krumpli lett kisebb kockákra vágva. 1 doboz paradicsompüré is ment a lébe, valamint só, bors, őrölt kömény is. Őrölt pirospaprika is lett hozzáadva, két kanállal. Friss, vagy fagyasztott zöldbab is kerülhet bele, de ebben az esetben fagyottat tettünk hozzá.
5.
Kis idő múltán, beletettük a krumplit is, majd az apróra vágott friss kaprot, petrezselyem zöldet, és ismét került a bográcsba vékony karikákra vágott újhagyma is.
6.
Ezután tettük hozzá a karikára vágott gyulai kolbászt is, nem túl sokat. Savanyúság (csalamádé) levéből is csorgattunk a bográcsba egy decinyit, és kevés liszttel elkevert, majd a főzőlével temperált, főzőtejszínes habarással, kicsit sűrítettük.
7.
Üstben készítettük, kb. 30 fő számára bőséges, finom étel volt.