Rácsos almatorta

Feltöltő: Alexis
2+ óra
15 darabhoz
gyakorló szakácsoknak
Rácsos almatorta

Hozzávalók:

    • 100 gParmalat habtejszín
    • 1,5 kg alma meghámozva és szeletekre vágva
    • 2 darab citrom
    • 200 gram kristálycukor
    • 100 gram vaj/margarin
    • 1 tasak pudingpor vaníliás
    • 80 gram darált dió
    • 400 gram finom liszt
    • 200 gram vaj/margarin
    • 50 gram porcukor
    • 1 csipet
    • 1 dl tejföl
    • 2 gram élesztő
    • 1 darab tojás sárgája a tésztához
    • 1 darab tojás sárgája a megkenéshez
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A töltelékhez: az almákat megmossuk, meghámozzuk és nem túl vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk az egyik citrom levével, ne barnuljanak meg. A kristálycukrot aranybarnára pirítjuk, a másik citrom átszűrt levével együtt hozzáadjuk az almákat, a vajat/margarint és élénk tűzön 5 percig forraljuk. A habtejszínben feloldjuk a pudingport, ráöntjük az almára és éppen csak összeforraljuk ( kb.1. perc.)
2.
A tésztához: a lisztben elmorzsoljuk a vajat/margarint, hozzáadjuk a porcukrot, sót és tejfölben elkevert tojássárgáját és élesztőt, összegyúrjuk, két cipóba formázzuk ( 2/3-ad-1/3-ad arányban).
3.
Kivajazott, kilisztezett 30 cm átmérőjű tortaformába beletesszük a nagyobbik cipóból kb.36 cm átmérőjű lappá nyújtott tésztát ( a forma oldalához nyomjuk a tésztát). Villával sűrűn megszurkáljuk.
4.
Megszórjuk a darált dióval, beleöntjük a tölteléket, elsimítjuk. A kisebbik cipót kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. A torta tetejét berácsozzuk a tésztacsíkokkal, a csíkok széleit a tészta szegélyéhez nyomjuk, és megkenjük tojássárgával. Előmelegített sütőben megsütjük és a formában hagyjuk kihűlni.