Pulykaszárny tejszínes gyümölcsmártással és sajtfelfújttal

Feltöltő: bluesun
1-2 óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Pulykaszárny tejszínes gyümölcsmártással és sajtfelfújttal
ementálirosé borborsikafűlestyánturbolyafahéjőszibarackalmafőzőtejszínsajtfelfújttejszínes gyümölcsmártáspulyka tejszínes mártássalpikáns

Hozzávalók:

    • 150 gParmalat főzőtejszín
    • 1 db nagy alma
    • 1 db nagy őszibarack
    • szegfűszeg, fahéj
    • folyékony édesítő
    • 2 KK étkezési keményítő
    • fél db citrom leve
    • 3 db pulykaszárny
    • 2 KK turbolya
    • 2 KK lestyán
    • 2 KK borsikafű
    • 2 dl rosé bor
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, bors
    • kevés olaj a sütéshez
    • 10 dkg ementáli vagy más, zsíros sajt
    • 3 db tojás
    • 5 dkg vaj
    • 5 dkg liszt
    • 3 dl tej
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, bors
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A szárnyakat kettévágjuk, a fűszereket és 3 ek olajat összekeverünk, a bőrét alaposan bedörzsöljük vele. Előmelegítjük 170 fokra a sütőt, egy tepsibe fektetjük a szárnyakat. Alájuk öntjük a bort és annyi vizet, hogy összesen 1 ujjnyi legyen. 2 órát sütjük, közben többször meglocsoljuk a pecsenyelével. Esetleg párszor meg is fordíthatjuk.
2.
A szószhoz a gyümölcsöket kockára vágjuk, szegfűszeggel, fahéjjal és egy darab citromhéjjal feltesszük főni. Az étkezési keményítőt összekeverjük a főzőtejszínnel és 1 dl vízzel. Ha már kicsit megpuhultak a gyümik, besűrítjük a levét a keményítős főzőtejszínnel. Belenyomunk pár csepp citromlét, és a folyékony édesítőt ízlés szerint adagoljuk.
3.
A felfújthoz a tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk. A megolvasztott vajon zsemleszínűre pirítjuk a lisztet, felöntjük tejjel, besűrítjük. A tűzről levéve egyenként belekeverjük a tojássárgákat, 8 dkg sajtot, sózzuk, borsozzuk. Végül hozzáforgatjuk a tojásfehérje-habot is. 6 szufléformát vajjal kikenünk, kilisztezünk. Beletöltjük a tojásmasszát. Egy tepsibe állítgatjuk őket, majd a formák feléig felöntjük forró vízzel. 180 fokon 25-30 percig sütjük, míg a teteje megemelkedik és halvány barnás színt kap. Sütőből kivéve rászórjuk a maradék sajtot, majd azonnal tálaljuk.