Parasztrétes

Feltöltő: Dundilina
2+ óra
9-10 személyre
gyakorló szakácsoknak
Parasztrétes
Erdélyi parasztrétestejszínes rétesrétes

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat habtejszín
    • 30 dkg liszt
    • 1 kis pohár tejföl
    • 1 db tojás
    • 1 pici
    • 8 dkg zsír
    • 5 dkg liszt- a zsírhoz
    • 8 EK (evőkanál) cukrozott kakópor
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
Feltekerem, és zsírozott tepsibe teszem. Ha mind a 4 cipóból elkészítettem a rétest, megzsírozom a réteseket, és mehetnek a sütőbe. Előmelegített sütőben kb 30-40 perc alatt készre sül.
2.
Roppanós leveles tésztát kapunk, ami igen laktató, és tejszínhabbal kínálva megunhatatlan!
3.
Ez a rétes igen munkás, de aki szereti a falusi nagymamit eszébe juttató ételeket, annak mindenképpen ajánlom! 30dkg lisztet 1 tejföllel 1 tojással, és pici sóval összegyúrunk. Lágy, hólyagosra dolgozzuk a tésztánkat egy tálban. 0,5 órára letakarva pihentetjük.
4.
Közben kikeverjük a 8 dkg zsírt az 5 dkg liszttel. Fél óra múlva lisztezett deszkán nyújtófával kinyújtom a tésztámat, és a lisztes zsírt egyenletesen elosztom a tészta tetején. (mintha zsíros kenyeret kennék :) ) Szorosan feltekerem, és 4 felé vágom. A 4 tekercsemet tálcára teszem, és 1 órára hűtőbe rakom.
5.
1 óra elteltével a tésztáimat kiveszem, és egyesével elnyújtom. (lisztezett deszkán) A tésztából kicsorduló zsírt nem használom fel! Folyamatosan lisztezem a deszkát, és kb 3-5 mm vastagra nyújtom a tésztám. A kinyújtott tésztáról leseprem a lisztet, és– attól függően, hogy mivel töltöm meg- megkenem. (habtejszínnel, ha kakaós a rétes, mézzel, ha diós a rétes, lekvárral, ha mákos a rétes) Majd jó vastagon megszórom a választott töltelékkel. (diós, és mák esetén plusz cukrot is szórok a rétesbe, illetve ha gyümölcsös- fahéjas a rétes, akkor búzadarát szórok az gyümölcsrétegre, hogy felszívja a nedvességet)