Nyírségi húsgombócleves

Feltöltő: Gasztropajti
41-60 perc
5-6 személyre
haladó szakácsoknak
Nyírségi húsgombócleves

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 25 dkg darált sertéshús
    • 1 EK (evőkanál) zsemlemorzsa
    • 2 EK (evőkanál) rizs
    • 2 db tojás
    • 1 fej hagyma lereszelve
    • 1 csipet/izlés szerint só és bors
    • 2 db sárgarépa kis kockákra vágva
    • 1 db petrezselyemgyökér, megtisztítva és karikákra vágva
    • 3 db krumpli kockára vágva
    • 1 marék zöldbab és zöldborsó
    • 1 darab paradicsom, héja lehúzva és húsa kis kockákra vágva
    • 1 darab zöldpaprika
    • 1 KK (kávéskanál) pirospaprika őrölt
    • 1 kanálnyi liszt a habaráshoz
    • 1 kevés mustár vagy ecet
    • 1 csipet só és bors
    • 1 kevés izlés szerint tárkonylevél és petrezselyem zöld
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
Sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zöldbabot felszelek, krumplit kockákra aprítok, majd 1 fej hagymával, a zöldborsóval, sóval, szemes borssal, felteszem főni.
2.
Míg fő, elkészítem a gombócokat, a következőkben felsorolt alapanyagokból. 250 g. darált hús, 1 ek. zsemlemorzsa, 2 ek. rizs, 2 tojás, só, őrölt bors, 1 nagy fej vöröshagyma, nagyon apróra vágva, vagy reszelve. A gombócba is gyúrhatunk petrezselyem zöldet.
3.
Mikor a leveslé felforrt, beleteszem a gombócokat, és kb. 20 perc alatt együtt készre főzöm. A rizsnek kell megpuhulnia, mert a hús hamarabb megfő. Ha nem vagyunk biztosak időérzékünkben, nyugodtan vegyünk mintát a gombócokból. Nem szégyen megkóstolni, sőt kötelező!
4.
Ha úgy érezzük, közel van a kész állapothoz, behabarjuk. Ha tejföllel csináljuk, savanykásabb lesz. Mindenképpen ajánlom a pikáns ízt, így ha főzőtejszínes habarást készítünk, kevés ecet, vagy kávéskanálnyi mustár is mehet hozzá. Ezt mindenki saját ízlésére bízom.
5.
A végén, apróra vágott petrezselyem zölddel is megszórhatjuk kicsit, valamint kevés tárkonyt tehetünk hozzá. Nem csak az ízén, hanem az esztétikai élményen is javít, a frissen vágott petrezselyem zöld.
6.
Minimális gyakorlat szükséges hozzá, elsősorban a gombócok elkészítése miatt.