Narancsos lazac spárgával és zöldfűszeres szósszal

Feltöltő: Gizi
41-60 perc
1-2 személyre
haladó szakácsoknak
Narancsos lazac spárgával és zöldfűszeres szósszal

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 3 dl zöldségalaplé
    • 2 dl fehér bor
    • 1 db vöröhagyma
    • 1/2 evőkanál aprított snidling
    • 1/2 evőkanál aprított petrezselyemzöld
    • 1/2 evőkanál aprított kakukkfű
    • 1 teáskanál kukoricaliszt
    • 2 mokkáskanál(v.ízlés szerint)
    • 1 mokkáskanál (v. ízlés szerint) szerecsendió
    • 1 mokkáskanál (v. ízlés szerint) őrölt fehér bors
    • 2 db lazacfilé
    • 4 dkg vaj
    • 1-2 db narancs
    • 1 mokkáskanál őrölt színes bors
    • 1/2 db citrom leve
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A hagymát vágjuk fel apróra, a zöldfűszereket aprítsuk fel.
2.
Egy serpenyőbe öntsük bele a zöldségalaplét és a bort, majd tegyük bele az apróra vágott hagymát, és a felaprított zöldfűszereket. Ezután ízlés szerint szórjuk meg szerecsendióval, és őrölt fehér borssal. (ha szükséges akkor sózzuk is meg) Addig főzzük még a folyadék fele elpárolog és kezd kicsit sűrűsödni.
3.
Ekkor vegyük le a tűzről, majd botmixerrel pépesítsük, és egy szűrőn passzírozzuk át. Ezután öntsük hozzá a kukoricaliszttel simára kevert főzőtejszínt, majd tegyük vissza a tűzre és állandó keverés mellett pár perc alatt sűrítsük be a szószt.
4.
Közben a spárgát enyhén sós vízben főzzük puhára (roppanósra), majd szűrjük le. Egy serpenyőbe hevítsünk fel egy evőkanál vajat, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett spárgát. Ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg őrölt fehér borssal, majd rázogassuk óvatosan össze.
5.
Tálaláskor helyezzük a tányérra a lazacszeletet, majd helyezzük mellé a spárgát, és csorgassuk rá a zöldfűszeres szószt.
6.
A lazacfiléket ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és csepegtessük meg citromlével. Hagyjuk 30 percet állni, hogy az ízek átjárják.
7.
A narancsot szeleteljük fel, majd vágjuk ketté mindegyik szeletet.
8.
Készítsünk elő két nagyobb darab sütőpapírt, majd mindkettő közepét kenjük meg a vajjal. Ezután helyezzük rá a befűszerezett lazacszeletet, és helyezzük a tetejére a felszeletelt narancsot. Ezután csomagoljuk be a papírba úgy, hogy teljesen legyen lezárva.
9.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig. A sütőből kivéve óvatosan nyissuk fel a csomagot, és tálalás előtt hagyjuk pár percig hűlni.