Mogyorótorta eperkrémmel

Feltöltő: Gizi
1-2 óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Mogyorótorta eperkrémmel

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat habtejszín
    • 30 dkg eper
    • 25 dkg ricotta túró
    • 20 dkg (v. ízlés szerint) porcukor
    • 3 cs vaníláscukor
    • 10 g porzselatin
    • 0,5 dl víz
    • 1/2 db citrom leve
    • 4 db tojás
    • 4 púpozott evőkanál porcukor
    • 10 dkg darált mogyoró
    • 12.5 dkg étcsokoládé (70%-os)
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
Tészta 2 db 22 cm-es formához: A csokoládét gőzfürdő fölött olvasszuk fel, majd hagyjuk hogy visszahűljön.
2.
Tegyük bele egy keverőtálba az egész tojásokat, a porcukrot, egy csomag vaníliás cukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.
3.
Amikor már jó habos (legalább a háromszorosára nőtt) akkor állítsuk le a robotgépet, majd csorgassuk bele az olvasztott csokoládét. Ezután fakanállal keverjük óvatosan össze. Végül öntsük hozzá a darált mogyorót, majd szintén fakanállal, óvatosan keverjük össze.
4.
A két tortaformát béleljük ki sütőpapírral, majd egyformán osszuk el a masszát, és kanalazzuk a formákba.
5.
Előmelegített sütőbe helyezzük be egyszerre a két tortaformát, majd közepes hőfokon 20-25 perc alatt süssük készre a tortalapokat.
6.
A sütőből kivéve a formákban hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.
7.
Az epret alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel. Ezután botmixerrel pépesítsük, majd ízlés szerint cukorral, és egy vaníliás cukorral tegyük fel főni. Kevergetve kb. 10 percig főzzük, majd egy szitán passzírozzuk át, hogy a magok ne kerüljenek bele a krémbe. Végül hagyjuk teljesen kihűlni.
8.
A ricottát ízlés szerinti porcukorral, vaníliás cukorral, és a citromlével keverjük simára. Ezután keverjük hozzá a teljesen kihűlt eperpépet.
9.
A vizet forraljuk fel, majd a tűzről levéve, adjuk hozzá a porzselatint, és keverjük simára. Amikor már éppen csak langyos, szintén keverjük hozzá az epres-ricottás krémhez.
10.
A habtejszínt verjük kemény habbá, majd apránként szintén keverjük a krémhez. Ezután legalább egy órára tegyük be a hűtőszekrénybe, hogy a krém egy kicsit megdermedjen.
11.
Az egyik tortalapot helyezzük rá egy tálcára, majd kanalazzuk rá a krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, és szintén kanalazzuk a tetejére a krémet. Végül szórjuk meg tortadarával, és díszítsük olvasztott csokoládéba mártott eperszemekkel. Ezután tegyük be a hűtőszekrénybe kb. 30 percre, hogy kicsit lehűljön, és könnyebben tudjuk majd szeletelni.
12.
Közvetlenül tálalás előtt vegyük ki a hűtőszekrényből, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel.