Medvehagymás, újhagymás, tepertős pogácsa

Feltöltő: Gasztropajti
2+ óra
11-12 személyre
gyakorló szakácsoknak
Medvehagymás, újhagymás, tepertős pogácsa
élesztőfehérbortepertősnidlingújhagymafőzőtejszíntepertős pogácsa receptmedvehagymás-újhagymás pogácsamagyarostejszínes pogácsahétköznapi

Hozzávalók:

    • 300 gParmalat főzőtejszín
    • 800 g liszt
    • 1 csokor medvehagyma
    • 1 csokor újhagyma zöldjével együtt
    • 1 kis csokor snidling
    • 1 púpos evőkanál
    • izlés szerint őrölt bors
    • 1 csomag élesztő
    • 1 dl tej
    • 1 kávéskanál cukor
    • 2 tojás
    • 400 g darált tepertő
    • 4 ek zsír
    • 1 tojás a tészta megkenéséhez
    • 1/2 dl fehérbor
Bevásárlólista nyomtatása
A medvehagyma nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is kiássák. Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal és az halálos mérgezést okozhat.

Elkészítés menete:

1.
Tejben felfuttatom az élesztőt. A lisztet elmorzsolom a zsírral. Hozzáadom a bort, a főzőtejszínnel kevert tojásokat, majd a felfuttatott élesztőt. Hozzáadom az apróra vágott medvehagymát, snidlinget, vagy újhagyma zöldjét. Lehet egyszerre több hagymafélével csinálni, nyilván azonos mennyiségű zöld felhasználásával. Kicsit megsózom. Jól átgyúrom, majd letakarva, 20 percet kelesztem.
2.
A tepertőt sózom, borsozom, majd a kinyújtott tésztára kenem. A tésztát összehajtom. Felülről, alulról, majd mindkét oldalról. Ismét kinyújtom, majd összehajtom. 20 percet hagyom állni. Ezt a műveletet, még kétszer megismétlem, tehát összesen egy óra kell a kelesztéshez, hajtogatáshoz.
3.
Mikor megkelt, 1 cm vékonyra nyújtom, tetejét beirdalom, majd kis 4 cm-es pogácsaszaggatóval, likőrös pohárral kiszaggatom. A tetejét, csak a tepsiben kenem meg tojás sárgájával. Ha a szaggatás előtt tenném, akkor az újból összegyúrt pogácsatészta, már kevésbé lenne laza, mint így. Nem kell vastagon kenni, mert akkor nem nyílik ki a pogi az irdalás mellett.
4.
Előmelegített sütőben, 25 perc alatt megsütöm.
5.
Kipróbáltam többféle módon, így bátran ajánlom. Ha vége a medvehagyma szezonjának, van újhagyma. Ennek a szárát, legtöbben kidobják. Én soha! A maradékot napon szárítom, és így télen is alapanyag, pogácsába, levesbe, bolognai raguba, és még sok minden másba. Kipróbáltam tejföllel, és főzőtejszínnel is, de ez utóbbi lényegesen lágyabb ízű lett.