Mazsolás-csokoládés kalács

Feltöltő: Parmalat
2+ óra
5-6 személyre
haladó szakácsoknak
Mazsolás-csokoládés kalács
Karácsonyimazsolás-csokis kalácskalács recepttejszínes kalácstejmazsolakelt tészta recepthabtejszínélesztőcsokoládé

Hozzávalók:

  • a tésztához

    • 50 dkg liszt
    • 0,5 dl langyos tej
    • 5 dkg porcukor
    • 250 gParmalat habtejszín
    • 2 dkg élesztő
    • 2 tojássárgája
    • fél dkg
    • 5 dkg olvasztott vaj
    • 5 dkg csokoládé
    • 5 dkg mazsola
  • a tetejére

    • 1 egész tojás
    • 1 tojásfehérje
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A langyos tejben 1 deka porcukrot feloldunk és 2 dkg élesztőt belemorzsolunk, majd meleg helyen kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet egy tálban szintén megmelegítjük. Amikor az élesztő felfutott, beleöntjük a lisztbe, hozzáadjuk a megmaradt porcukrot, a habtejszínt és a tojássárgáját, majd a tésztát összedolgozzuk.
2.
Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától. Hozzáadjuk a sót, a langyosra olvasztott vajat és ezekkel is alaposan megdolgozzuk a tésztát. Ezután langyos helyen kelesztjük kb. 15-20 percig, majd átgyúrjuk és ismét 10-15 percig kelesztjük.
3.
A kalácshoz a megkelt tésztából kétszer 15 dekát kiveszünk. Az egyikbe beledolgozzuk a mazsolát, a másikba az apróra vágott csokoládét, és hosszúkás rudakat sodrunk belőlük, megfonjuk. Sütőlemezre tesszük, tojással lekenjük, majd kelesztjük 15-20 percig. Sütés előtt még egyszer lekenjük tojással és közepesen meleg sütőben (190°C; légkeveréses sütőben 170 °C) sütjük, míg szép világosbarna lesz.