Marinált pulykamell sütőtök-szósszal
Feltöltő: Enikő
2+ óra
5-6 személyre
gyakorló szakácsoknak

Hozzávalók:
- 2 pulykacomb vagy
- 1 kisebb pulykamell
a páchoz
- 2 ek citromlé
- 3 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma, darált
- 2 ek barna cukor
- 4 ek chipotle szósz
- só és bors
a sütőtök szószhoz
- 5 dkg napraforgómag, plusz a tálaláshoz
- 1 tk egész szegfűszeg
- 1 jalapeno, vagy chili paprika, apróra vágva
- 1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 nagy húsos paradicsom, apróra vágva
- 6 gerezd fokhagyma, zúzott
- 1 ek olívaolaj
- só és bors
- 5 dkg kukoricaliszt
- 1 db babérlevél
- 4 dl csirke húsleves (lehet kockából is)
- 2 nagy maroknyi reszelt sütőtök
- 2 dl Parmalat főzőtejszín
- 1 ek barna cukor
- 2 dkg erős, fekete csokoládé
a tálaláshoz
- hosszú szemű rizs, főzve
- napraforgómag
A sütőtök alkalmas gyulladásos betegségek kezelésére, különösen nagy hatékonyságot mutat megfázásos, meghűléses megbetegedések esetében.
Elkészítés menete:
1.

Egy kis tálban, habverővel keverjük össze a lime levét, olívaolajat, fokhagymát, barna cukrot, chipotles-t, sót és borsot. Tegyük át egy nagy tálba, és adjuk hozzá a pulykát. Fedjük le és hűtőszekrényben legalább 2 óráig, vagy akár 12 órán keresztül pácoljuk.
2.

Egy nagy tálban keverjük össze a jalapeno vagy chili paprikát, hagymát, paradicsomot és a fokhagymát. Permetezzük meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk.
3.

Öntsük a zöldségeket egy fóliával bélelt tepsibe. Süssük 4-5 percig, vagy amíg el nem kezdenek barnulni. Vegyük ki a sütőből, és tegyük félre.
4.

Egy kis serpenyőben pirítsuk 4-5 percig, (vagy amíg az aroma meg nem tölti a konyhát) a napraforgó magot és a szegfűszeget.
5.

Vegyük le a tűzről és öntsük a robotgépbe. Adjuk hozzá a kukoricalisztet és a babérlevelet. Keverjük, amíg finom porrá alakulnak.
6.

Ekkor adjuk hozzá a sült zöldségekkel együtt 2 deciliter csirke húslevest és ezekkel együtt keverjük a gépben simára.
7.

Egy magas falú serpenyőbe öntsük a mixer tartalmát, tegyük hozzá a maradék húslevest, sütőtök pürét, főzőtejszínt, barna cukrot, és a csokoládét. Közepesen alacsony tűzön addig főzzük, amíg a csokoládé megolvad. Ekkor a legalacsonyabb lángra kapcsoljunk, és 45-50 percig hagyjuk főni, illetve addig, amíg a szósz be nem sűrűsödik. Ízlés szerint sózzuk.
8.

Melegítsük elő a sütőt 170-180 fokra.
9.

Vegyük ki a húst a pácból és fólia alatt süssük szinte készre. Az utolsó percekben vegyük le a fóliát és kapcsoljuk be a sütő grill funkcióját, hogy szép kérge legyen húsunknak.
10.

Rizzsel tálaljuk. Díszítsük napraforgómaggal.