Mandulatorta almával, mákkal, tejszínes karamell krémmel

Feltöltő: veruss74
41-60 perc
13-14 személyre
haladó szakácsoknak
Mandulatorta almával, mákkal, tejszínes karamell krémmel
cukorkaramellnarancslekvársütőpornádcukorhabtejszínkaramell krémtorta recepttejszínes tortamandula tortamákalmaTejszínmandula

Hozzávalók:

    • 350 gParmalat habtejszín
    • 20 dkg őrölt mandula
    • 20 dkg barna nádcukor
    • 12 dkg liszt
    • 6 db tojás
    • 12 dkg vaj
    • 1 csomag sütőpor
    • 4 evőkanál mandula likőr vagy 4 mokkáskanál mandula aroma
    • 24 cm kapcsos tortaforma
    • az almakrémhez:
    • 1 kg hámozott alma
    • 5 dkg barna nádcukor
    • 5 dkg vaj
    • 3 ek narancslekvár
    • 3 db lapzselatin
    • a mákkrémhez:
    • 15 dkg darált mák
    • 10 dkg barna nádcukor
    • ide kell 100 g habtejszín
    • a bevonáshoz:
    • ide kell a 250 g habtejszín
    • 4 ek kristálycukor
    • 2 dkg vaj
    • 0,5-1 dl tej a karamellhez
    • 1 csomag zselatinfix
    • 5 dkg őrölt mandula a szóráshoz
    • 2 db alma 1 sárga, 1 piros
    • 1/2 db citrom leve
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A tészta alapanyagait elosztjuk 4 felé és mindegyiket külön kikeverve, egyenként megsütjük a lapokat majd rácson hagyjuk hűlni őket.
2.
A tojássárgáját habosra keverjük a vajjal és a cukorral, hozzáadagoljuk a mandula likőrt, a mandulát és a sütőporral elkevert lisztet. A masszát belesimítjuk a vajjal kikent és liszttel kiszórt kapcsos formába, majd előmelegített sütőben, 200 fokon, 10-15 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.
3.
Az almakrémhez a meghámozott, kicsumázott almákat vékonyan felszeleteljük, majd a vajon a cukorral megpároljuk, hozzáadjuk a narancslekvárt és a lapzselatint a csomagoláson feltüntetett utasításoknak megfelelően. Majd az egészet egy botmixerrel krémes állagúra mixeljük. Hűlni hagyjuk.
4.
A mákkrémhez a darált mákot egy edényben felfőzzük a cukorral és a habtejszínnel, majd kihűtjük.
5.
Az összeállításnál az első lapot belehelyezzük a kapcsos formába és rásimítjuk az almakrém felét.
6.
Ráhelyezzük a következő lapot, erre simítjuk a mákkrémet, erre a következő lapot helyezzük, amire rákenjük az almakrém másik felét. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot is. Hűvös helyre tesszük míg elkészítjük a borítását, a karamell krémet.
7.
A karamell krémhez egy edényben megkaramellizáljuk a cukrot, majd beletesszük a vajat és annyi tejet adunk hozzá, amennyitől folyóssá válik úgy, hogy mikor kihűl akkor is folyós maradjon.
8.
A habtejszínt elkezdjük felverni, félidőben hozzáadjuk a zselatinfixet, majd szépen lassan, belecsurgatjuk a karamellt, miközben folyamatosan, közepes fordulaton verjük a tejszínt.
9.
Az így kapott karamell krémmel bevonjuk a tortát, majd körbe szórjuk az őrölt mandulával. A tetejére habzsák segítségével, a szeleteket jelezvén egy-egy rózsát nyomunk.
10.
A tetejére díszítésnek a két almát gerezdekre vágjuk, majd ezekből, vékony szeleteket vágunk, citromos hideg vízbe mártjuk és felváltva a színeket 3-3 szelet almát, legyező formában elrendezünk, körben a rózsák mellett haladva. Tálalásig a hűtőben tartjuk.