Mákos nudli fahéjas öntettel

Feltöltő: Parmalat
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Mákos nudli fahéjas öntettel

Hozzávalók:

    • 50-60 dkg krumpli egészben megfőzve áttörve
    • 20-25 dkg liszt
    • 1 tojás
    • kb. 2 dkg vaj, zsír vagy olaj
    • 1 csapott evőkanál búzadara
    • kb. 1 csapott mokkáskanál só (lényeg, hogy kissé érződjék a tésztában)
    • kb. 4 dkg olvasztott vaj
    • kb. 10-12 darált mák
    • Parmalat habtejszín
    • porcukor
    • fahéj
Bevásárlólista nyomtatása
A nudli (burgonyametélt) egy krumpli alapú tésztaféle, mely a magyar konyha egyik hagyományos étele. Sós változatban köretként is alkalmazható, például húsos vagy spenótos formájában.

Elkészítés menete:

1.
A krumplit héjában, egészben megfőzzük, hűtjük, még melegen meghámozzuk, gyúródeszkára krumplinyomóval áttörjük.
2.
Hozzáadjuk a búzadarát, a lisztet, a tojást és a sót, könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle.
3.
Kb. 1 cm. vastagra nyújtjuk, és kb. 3 cm széles hosszú csíkokra vágjuk a tésztát.
4.
A csíkokat egyenként kisujjnyi darabokra vágjuk, majd egyenként két tenyerünkkel kicsit megsodorjuk, nudlivá formázzuk a tésztát.
5.
Közben bő, kb. 3-4 liter sós vizet forralunk, és két részletben kifőzzük a nudlikat.
6.
Amikor feljönnek a víz felszínére, tésztaszűrővel kiszedjük, jól lecsöpögtetjük, és az olvasztott vajjal összekeverjük.
7.
Tálalásnál tányérra szedjük a nudlit, megszórjuk a cukrozott mákkal, és fahéjjal, porcukorral ízesített tejszínnel meglocsoljuk.