Mákos guba tortaformában

Feltöltő: Gyöngyöske
21-40 perc
5-6 személyre
kezdő szakácsoknak
Mákos guba tortaformában
habtejszíntortaformábanmákmákos gubaTorta

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat habtejszín
    • 8 db szikkadt kifli, karikákra vágva
    • 6 dl tej
    • 6 evőkanál (v.ízlés szerint) cukor
    • 1 db vanílás cukor
    • 5 dkg vaj
    • 15 dkg darált mák
Bevásárlólista nyomtatása
A mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.

Elkészítés menete:

1.
A szikkadt kifliket karikára vágjuk, a tejben elkeverjük a cukrot és a vaníliás cukrot.
2.
Egy tortaformát kivajazunk, ebbe rétegezzük a tejben megáztatott kiflit, amire mákot szórunk, majd ismét kifli és mák következik. A tetejét meglocsoljuk habtejszínnel, és néhány darabka vajat dobunk rá.
3.
25-30 percig sütjük, amíg megpirul a teteje. Porcukorral díszítjük.