Mákos guba

Feltöltő: Gasztropajti
41-60 perc
1-2 személyre
haladó szakácsoknak
Mákos guba

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 2 dl tej
    • 5 db kifli
    • 50 g kristálycukor
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 150 g darált mák
    • 1/4 csomag vaj
    • 100 g porcukor
    • 1 db tojás sárgája
Bevásárlólista nyomtatása
A mákos guba vagy mákos gubó vagy bobajka jellegzetes magyar édesség. Eredetileg karácsonyi ünnepi étel volt, és abban a hiszemben sütötték, hogy a sokszemű mák sok szerencsét, sok pénzt hoz az új esztendőben.

Elkészítés menete:

1.
A tejet, a cukorral elkevert vaníliás cukrot addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a főzőtejszínt, elkeverjük, és kihűlni hagyjuk.
2.
A kiflit felszeleteljük, vagy egyforma darabokra tépkedjük, a mákot, és a porcukrot összekeverjük.
3.
Ha a cukros, tejes, tejszínes lé kihűlt, hozzátesszük a tojás sárgáját, és jól összedolgozzuk.
4.
Sütőtál, vagy jénai edény aljára kiflit teszünk, megöntözzük a cukros lével, majd újabb kifliréteget rakunk, amit ismét leöntünk.
5.
Az így összeállított anyagra rámorzsoljuk a vajat, majd előmelegített 180 fokos sütőben készre sütjük.
6.
Tálaláskor, megöntözhetjük vaníliasodóval.