Máglyarakás

Feltöltő: Parmalat
1-2 óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Máglyarakás
Máglyarakás egyszerűen ReceptekMáglyarakás süti receptekhabos sütemény receptekfantáziasüti receptekédesmagyaros receptekÉdes süteményekédes sütiMáglyarakás recept képpelMáglyarakás Receptek

Hozzávalók:

    • 300 gParmalat habtejszín
    • 200 g lekvár (eper vagy sárgabarack)
    • 250 g kalács
    • 5 dkg vaj
    • 4 tojás sárgája
    • 2 dl tej
    • 6 db alma
    • 2 csomag vaníliás cukor
    • 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
Bevásárlólista nyomtatása
A máglyarakás egy kenyérpuding, hiszen kalácsalapú sütemény. Eredetét a középkorig vezetik vissza, a száraz kenyérmaradékokat hasznosították így. Az alsóbb néposztályokban volt népszerű, ezért Angliában a szegény ember pudingja néven volt ismert.

Elkészítés menete:

1.
Első lépésként kivajazunk egy tepsit. Aztán a kalácsot apró szeletekre vágjuk, majd beletesszük azokat.
2.
Meghámozzuk a kimagozott almákat, majd vékony szeletekre vágjuk. Lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk az 50g cukorral, valamint a fahéjjal.
3.
Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalót: tejet, a fele habtejszínt, tojássárgáját, a maradék cukrot, vaníliás cukrot és ráöntjük a kalácsokra. Egy kanállal átforgatjuk a kalácsot ebben a masszában, majd hagyjuk állni, míg teljesen fel nem szívja a kalács a folyadékot.
4.
A párolt almát a kalácsra rétegezzük, majd a lekvárral megkenjük a tetejét.
5.
Előmelegített sütőbe tesszük 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
6.
Ha megsült, a maradék habtejszínt kemény habbá verjük és eloszlatjuk ízlésesen a tetején, majd egy kis fahéjjal még meghintjük.Lekvárral kínáljuk.