Máglyarakás
Feltöltő: Parmalat
1-2 óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak

Hozzávalók:
- 300 gParmalat habtejszín
- 200 g lekvár (eper vagy sárgabarack)
- 250 g kalács
- 5 dkg vaj
- 4 tojás sárgája
- 2 dl tej
- 6 db alma
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanálnyi őrölt fahéj
A máglyarakás egy kenyérpuding, hiszen kalácsalapú sütemény. Eredetét a középkorig vezetik vissza, a száraz kenyérmaradékokat hasznosították így. Az alsóbb néposztályokban volt népszerű, ezért Angliában a szegény ember pudingja néven volt ismert.
Elkészítés menete:
1.
Első lépésként kivajazunk egy tepsit. Aztán a kalácsot apró szeletekre vágjuk, majd beletesszük azokat.
2.
Meghámozzuk a kimagozott almákat, majd vékony szeletekre vágjuk. Lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk az 50g cukorral, valamint a fahéjjal.
3.
Egy tálban összekeverjük a többi hozzávalót: tejet, a fele habtejszínt, tojássárgáját, a maradék cukrot, vaníliás cukrot és ráöntjük a kalácsokra. Egy kanállal átforgatjuk a kalácsot ebben a masszában, majd hagyjuk állni, míg teljesen fel nem szívja a kalács a folyadékot.
4.
A párolt almát a kalácsra rétegezzük, majd a lekvárral megkenjük a tetejét.
5.
Előmelegített sütőbe tesszük 180 fokon kb. 30 percig sütjük.
6.
Ha megsült, a maradék habtejszínt kemény habbá verjük és eloszlatjuk ízlésesen a tetején, majd egy kis fahéjjal még meghintjük.Lekvárral kínáljuk.