Lassan főtt marhahúsos káposzta

Feltöltő: Enikő
2+ óra
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Lassan főtt marhahúsos káposzta
parmalatparmalat főzőtejszínkarácsonyi receptkarácsonyegytálételekmarhahúskáposztakáposztás hús recept

Hozzávalók:

  • a káposztás húshoz

    • 1 kis fej zöld káposzta, apróra vágott
    • ½ kg sárgarépa, hámozott és apróra vágott
    • 3 dl zöldségleves
    • 1 kg marhaszegy
    • 2 tk köménymag
    • 1/2 tk fekete bors
  • a krumplipüréhez

    • 1 kg burgonya, megtisztítva, felkockázva
    • 2 tk vaj
    • 1 dl Parmalat főzőtejszín
  • a dijoni mártáshoz

    • 2 ek vaj
    • 2 ek liszt
    • 1 dl Parmalat főzőtejszín
    • 1 dl testes, édeskés sör
    • 1,5 dl marhahúsleves
    • só és bors, ízlés szerint
    • 1 ek dijoni mustár
  • a tálaláshoz

    • apróra vágott friss petrezselyem
Bevásárlólista nyomtatása
Állítólag Claudius császár egyszer arról szavaztatta meg a szenátust, hogy tudnak-e jobb ételt, mint a sózott marhahús és a káposzta. A szenátus egyöntetű nemmel szavazott.

Elkészítés menete:

1.
A lábos aljára helyezzük a csíkokra vágott káposztát, az ujjnyi darabokra vágott sárgarépát. Tegyük rá a sózott marhaszegyet és öntsük fel zöldséglevessel. Fűszerezzük köménymaggal és egész fekete borssal.
2.
Fedjük le és főzzük alacsony lángon 7-8 órán át. (Közepes tűzön 4-5 óra)
3.
45 perccel a káposzta és a hús elkészülte előtt készítsük el a krumplipürét és a dijoni szószt.
4.
Főzzük puhára a kockára vágott burgonyát, majd szűrjük le.
5.
A burgonyához adjunk 2 evőkanál vajat és 1 dl Parmalat főzőtejszínt. Keverjük krémesre. Fedjük le fóliával, hogy melegen tartsuk.
6.
Közepes lángon olvasszuk fel a maradék vajat, szórjuk hozzá a lisztet és habverővel keverjük csomómentesre és pirítsuk aranysárgára. Adjuk hozzá a sört és a marhahúslevest, továbbra is keverve addig, amíg nem látunk benne csomót. Forraljuk fel, majd közepes lángon főzzük 3-4 percig.
7.
Még mindig habverővel keverjük hozzá a dijoni mustárt és 1 dl Parmalat főzőtejszínt.
8.
Tálaláskor a hús alá halmozzuk a krumplipürét, rá a káposztát és a répát, majd arra a húst, amit bőven locsoljunk meg a mártással. Friss petrezselyemmel díszítsük.