Tejszínes rakott sárgarépa

Feltöltő: Enikő
41-60 perc
7-8 személyre
kezdő szakácsoknak
Tejszínes rakott sárgarépa
karácsonyi receptrépaVegetáriánusKöret

Hozzávalók:

    • 4 ek vaj
    • 6 db nagyobb sárgarépa, tisztítva, darabolva
    • só, bors
    • 3 gerezd fokhagyma, reszelt
    • 2,5-3 dl Parmalat főzőtejszín
    • friss petrezselyem, aprított
    • 1 csipet őrölt gyömbér
  • a tetejére

    • 2 maréknyi frissen darált kenyérmorzsa
    • 3 ek olvasztott vaj
    • 5 dkg emmentáli sajt, reszelt
  • a díszítéshez

    • friss petrezselyem
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük ki vajjal az edényt, amiben sütni fogunk és egyelőre tegyük félre
2.
Egy serpenyőben olvasszunk fel 4 kanál vajat, adjuk hozzá az előkészített répát és 8-10 percig pároljuk, illetve addig, amíg meg nem puhul. Ekkor sózzuk-borsozzuk és adjuk hozzá a fokhagymát. Forgassuk jól össze!
3.
Csökkentsük a hőt és lassan öntsük hozzá a Parmalat főzőtejszínt, óvatosan keverjük! Tegyük hozzá az összes fűszert, majd öntsük a vajjal kikent sütőformába
4.
Egy tálkában keverjük össze a frissen darált kenyérmorzsát, sajtot és a maradék olvasztott vajat. Kenjük egyenletes rétegben a répák tetejére
5.
180 fokon süssük, amíg a teteje aranybarnára nem pirul. (kb. 20-25 perc)
6.
Amikor elkészült, pihentessük 5-6 percig, utána díszítsük friss petrezselyemmel