Krémes pulykaleves kefíres gombóccal

Feltöltő: Enikő
41-60 perc
5-6 személyre
haladó szakácsoknak
Krémes pulykaleves kefíres gombóccal
karácsonypulykamellcsíkok receptkefírgombócborsóburgonyarépa

Hozzávalók:

    • 8 ek vaj
    • 1 közepes vörös hagyma, kockázott
    • 3 közepes sárgarépa, hámozott és kockázott
    • ½ zeller, hámozott és kockázott
    • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágott
    • 7 dl csirke vagy pulyka húsleves (kocka is lehet)
    • 2 közepes méretű burgonya, hámozott, kockázott
    • 1 babérlevél
    • 25 dkg pulykamell, kockázott
    • 40 dkg (fagyasztott) borsó
    • 1 csokor friss petrezselyem, apróra vágott
    • 2 dl Parmalat főzőtejszín
    • 2 dl Parmalat habtejszín
    • 2 ek tejföl
    • só és fehér bors ízlés szerint
  • a kefíres gombóchoz

    • 40 dkg liszt
    • 2 tk sütőpor
    • 1 ek barna cukor
    • 6 ek hideg vaj
    • 4 dkg cheddar sajt, reszelt
    • 1 tk fekete bors
    • 1 tk só
    • 2 dl kefír (vagy egy kicsit több, ha szükséges)
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A leves:
2.
Egy tepsiben 2 evőkanál vajat olvasszunk fel. Adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát és a zellert és közepes lángon 8-10 percig pirítsuk. Hozzáadjuk a fokhagymát és pirítsuk további 2-3 percig.
3.
Öntsük hozzá a levest, tegyük bele a burgonyát, a babérlevelet, sót, borsot. Forraljuk fel, majd gyenge lángon főzzük, amíg a burgonya megpuhul. (körülbelül 15 perc). Ekkor adjuk hozzá a pulykamell kockákat, a (fagyasztott) borsót, és a friss petrezselymet. Keverjük össze, és csökkentsük a hőt a legalacsonyabb fokozatra.
4.
Egy másik serpenyőben, olvasszuk fel a maradék 6 evőkanál vajat közepes lángon. Habverővel keverjük hozzá a lisztet és pirítsuk arany színűre. Folyamatos keverés mellett, öntsük hozzá a tejszínt és a tejfölt, és keverjük addig, amíg jól besűrűsödik. Öntsük a levesbe, és keverjük össze. Lefedve tartsuk melegen a tűzhelyen, amíg elkészítjük a gombócot.
5.
A gombóc:
6.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra és a béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.
7.
Egy nagy tálban, habverővel keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót és a cukrot. Tegyük félre. Turmixgépbe tegyük a vajat, adjuk hozzá a lisztes keveréket. Persze, ezt a folyamatot kézzel is végezhetjük. Addig turmixoljuk, vagy gyúrjuk, amíg a vajat a tésztába dolgozzuk. Tegyük vissza a tálba, és adjuk hozzá a cheddar sajtot és a fekete borsot. Keverjük össze.
8.
A tészta közepén alakítsunk ki egy kis medencét, ide öntsük a kefirt. Lágy tésztává gyúrjuk. Teáskanállal adagoljuk az előkészített tepsibe. Ne tegyük őket egymáshoz túl közel! (Lehet, hogy két részletben kell sütni)
9.
Süssük 220 fokon 8-10 percig, vagy amíg a teteje kezd barnulni. Azonnal tálaljuk a levessel.