Omlós tiramisu

Feltöltő: Parmalat
41-60 perc
5-6 személyre
haladó szakácsoknak

Hozzávalók:

  • a mandulás/kávés omlós vajas tésztához:

    • 18 dkg liszt
    • 10 dkg őrölt mandula
    • 4 dkg finom porcukor
    • 12,5 dkg vaj kockákra vágva
    • 1 tojás
    • 1 kávéskanál oldódó kávé (vagy instant kávé)
  • a kávés tejszínkrémhez:

    • 140 gParmalat habtejszín
    • 2 dkg porcukor
    • 2 tojássárgája
    • 1/2 zselatinlap
    • 2 kávéskanál oldódó kávé
  • a mascarponés habhoz:

    • 25 dkg hideg mascarpone
    • 2 tojás
    • 4 dkg cukor
    • 5 g zselatin (2,5 lap)
    • 2 evőkanál meleg víz
    • 1 dkg finom porcukor
    • keserű kakaó (a díszítéshez)
Bevásárlólista nyomtatása
Omlós tiramisu

Elkészítés menete:

1.
Mandulás/kávés omlós vajas tészta:
2.
Összekeverjük a lisztet, a finom porcukrot és az őrölt mandulát. Egy kanál hátával porrá törjük a kávét. Hozzáadjuk a lisztkeverékhez
3.
Beletesszük a vajat: a vajat és a lisztet összemorzsoljuk. Ekkor egy omlós keveréket (durva port) kapunk. Kialakítunk egy mélyedést, s beleöntjük a tojást. Összekeverjük, s cipóvá gyúrjuk.
4.
Lefedjük ételfóliával, s 20 percre betesszük a hűtőszekrénybe.
5.
A belisztezett munkalapon vagy egy zsírpapíron (így nem fog odaragadni) sodrófával kinyújtjuk a tésztát. A lepényes sütőformáinknak megfelelő méretű korongokat szaggatunk.
6.
Megtöltjük az előzőleg kivajazott vagy zsírpapírral kibélelt sütőformáinkat.
7.
Behelyezzük a 200 °C-ra előmelegített sütőbe, s 10-15 percig sütjük (amíg a tészta aranysárga nem lesz). Hagyjuk kihűlni.
8.
Kávés tejszínkrém:
9.
Serpenyőben felmelegítjük a habtejszínt az instant kávéval.
10.
A tojássárgáját a cukorral habbá verjük fehéredésig.
11.
Ráöntjük a tejszín egy részét a keverékünkre, finoman keverve. Visszaöntjük a készítményt a többi tejszínt tartalmazó serpenyőbe. Összekeverjük.
12.
A serpenyőt lassú tűzre helyezzük, folyamatosan kevergetve, hogy besűrűsödjön. A krém úgy fő meg, mint egy angol krém: akkor van kész, amikor a kanálon bevonatot képez.
13.
A zselatinlapot hideg vizes tálban megpuhítjuk 10 perc alatt. Kipréseljük az ujjainkkal a vizet, majd beletesszük a meleg krémbe, s összekeverjük (fel fog olvadni).
14.
Ráöntjük a tejszínkrémet az elősütött lepényalapokra. Hagyjuk kihűlni, s fagyasztóba tesszük 30 percre.
15.
Mascarponés hab:
16.
A zselatinlapot belemártjuk 10 percre egy hideg vizes tálba.
17.
Ez alatt az idő alatt a tojássárgáját és a cukrot elektromos habverővel fehéredésig verjük (1-2 perc). Hozzáadjuk a hideg mascarponét, s tovább verjük.
18.
Felmelegítjük a 2 evőkanál vizet egy kis csészében a mikrohullámú sütőben anélkül, hogy felforralnánk. Hozzáadjuk a zselatint, melyet előzőleg kicsavartunk a kezünkkel a feloldás után. Beletesszük ezt a folyadékot a mascarponés krémbe, majd összekeverjük egységes krémmé.
19.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Majd fokozatosan beletesszük a finom porcukrot, miközben tovább verjük, amíg nem kapunk egy sima, kemény és fényes habot. Óvatosan hozzáadjuk a mascarponéhoz egy spatula segítségével, finoman átkeverve.
20.
A hab egy részével halmokat képezünk a kis lepényeken, majd elsimítjuk. A többi habot beletesszük egy habzsákba, s tiramisu módjára díszítjük a kis lepényeket. Meghintjük keserű kakaóval.
21.
Minimum másfél-két órára hűtőszekrénybe tesszük.