Karamellás karotta főzelék

Feltöltő: illeskrisz
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Karamellás karotta főzelék
cukorpetrezselyemfőzőtejszínfőzelék recepttejszínes-karamellás főzelékkaramellás karottafőzelék tejszínnelsárgarépapikáns

Hozzávalók:

    • 250 gParmalat főzőtejszín
    • 1 kg sárgarépa
    • 5 dkg vaj
    • 3 dkg cukor
    • ízlés szerint
    • 4 dkg liszt
    • 1/2 csokor petrezselyem
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A sárgarépát megpucoljuk, majd vékony karikákra felvágjuk. A vajat felolvasztjuk egy lábosban, rátesszük a répát, kissé megsózzuk és lassú tűzön, párolni kezdjük. Ha a levét elfőné, kevés vízzel pótoljuk, hogy ne égjen le.
2.
Közben a cukrot karamellizáljuk, majd felöntjük 2 dl vízzel. Hagyjuk, hogy szépen feloldódjon benne a karamellizált cukor. Mikor már majdnem megpuhult a répa, rászórjuk a fele lisztet, átkeverjük és ráöntjük a cukros levet.
3.
Annyi vízzel pótoljuk még, hogy répát éppen csak, hogy ellepje. Kissé összeforraljuk. A főzőtejszínt kikeverjük, a megmaradt liszttel és behabarjuk a főzeléket.
4.
Ha kell, még sóval utána ízesítjük. A főzelék ízvilága inkább édeskés mint sós. Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk és forrón tálaljuk.