Karamellás flan

Feltöltő: Nassoló Naplopó
41-60 perc
5-6 személyre
haladó szakácsoknak
Karamellás flan
világkonyhadesszertédesség receptvaníliafahéjcitromtejhabtejszínspanyol karamellás flankaramellás krémkaramellTejszín

Hozzávalók:

    • 400 gParmalat habtejszín
    • 6 dl tej
    • 200 gramm cukor a karamellhez
    • 250 gramm cukor
    • 1 rúd vanília
    • 1 rúd fahéj
    • 1 db citrom lereszelt héja
    • 6 db tojás
    • 2 db tojás sárgája
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A 200 gr cukrot elkezdjük karamellizálni 1-2 ek vízzel.
2.
A tej és habtejszín keveréket is odarakjuk egy másik lábasban, beletesszük a rúd vaníliát, a citromhéjat és a 250 gr cukrot. Ha felforrt, levesszük a tűzről.
3.
Összekeverjük a tojásokat a sárgájákkal, hozzákeverjük a langyos tej-tejszín keveréket, s energikusan felverjük habverővel.
4.
A karamellát beletöltjük kis tűzálló (szuflé) tálakba, majd erre töltjük a masszánkat.
5.
Magas falú tepsibe állítjuk őket, kétharmadig felöntjük meleg vízzel és 140 fokon 45-50 percig sütjük.
6.
Ha elkészült kivesszük a tálakat a vízből (csipesszel), átrakjuk egy másik tepsire vagy hőálló tálcára és hűtőbe tesszük 1/2-1 órára, hogy kellemesen hideg legyen.
7.
Tálalás előtt késsel körbe elválasztjuk a tálkától és kiborítjuk egy kis tányérra. Ha makacsul beleszorul, kissé megütögetjük. Pont annyi karamell csurog rá a kis desszertünkre, amennyi kell. Tálalhatjuk mellé készített mártásokkal is (akár erdei gyümölcsökből is).