Karácsonyi narancsos sütemény

Feltöltő: Parmalat
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Karácsonyi narancsos sütemény
habtejszínzselatinporfahéjalmanarancssárgabaracklekvártejszínes-krémes süteményKarácsonyi

Hozzávalók:

  • a tésztához

    • 6 tojás
    • 6 evőkanál cukor
    • 2 csipet sütőpor
    • 6 evőkanál liszt
    • narancs vagy sárgabaracklekvár
  • a tetejére

    • 1 alma, kis kockákra vágva
    • fahéjas cukor
    • 1 csomag zselatinpor
  • a krémhez

    • 4 narancs, megtisztítva és kisebb darabokra vágva
    • 2 alma, megtisztítva, magházától megfosztva és kis kockákra vágva
    • 3 ek cukor
    • 1 csomag vaníliás cukor vagy 1 rúd vanília kikapart magjai
    • 1 kk fahéj
    • 2 dl Parmalat habtejszín
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A tészta hozzávalóiból két piskótalapot sütünk. A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A habot a cukros tojássárgájával óvatosan összeforgatjuk, majd a sütőport és a lisztet fokozatosan beledolgozzuk. A massza felét sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, majd 190 °C-ra előmelegített sütőbe (légkeveréses sütőben 175 °C) megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e a tészta.
2.
Amikor az első piskótalap elkészült, félretesszük, és a maradék masszát hasonló módon megsütjük. A tepsiben lévő lapot a lekvárral megkenjük, és a másik tésztalapot ráfektetjük.
3.
A krémhez a narancsot az almával, a cukorral, a vaníliás cukorral és a fahéjjal feltesszük főni. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. A tűzről lehúzzuk, és kissé hűlni hagyjuk, majd turmixgépben pépesítjük. Közben a habtejszínt kemény habbá verjük, és a narancsos péppel összeforgatjuk. A narancsos krémet a piskótára öntjük, és néhány órára a hűtőbe tesszük dermedni. (Ha a kihűlt piskóta esetleg nem tölti ki a tepsit, akkor szalvétával vagy kartonpapírból készített peremmel megakadályozzuk, hogy a krém az oldalán lefolyjon.)
4.
Amikor megdermedt, a fahéjas cukorral összekevert almakockákat a tetejére szórjuk. A zselatint a csomagoláson olvasható leírás szerint elkészítjük, és a sütemény tetejére öntjük. A hűtőbe visszatesszük, és 1 óra múlva felszeletelve kínáljuk.