Húsgombócok fehérbormártásban, rösztivel
Feltöltő: bluesun
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak

Hozzávalók:
- 100 gParmalat főzőtejszín
- fél kg darált hús (sertés vagy pulyka)
- 1 csipet (v. ízlés szerint) só, fehér bors
- 2 KK mustár
- 1 KK tárkony
- 1 db tojás
- zsemlemorzsa
- 3 dkg vaj
- 2 ek liszt
- 60 dkg krumpli
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 ek étkezési keményítő
- 7 dl csirkealaplé
- 7 dl fehér bor
- 2 db közepes hagyma
- 1 db babérlevél
- 1 KK egész bors
- olaj
Elkészítés menete:
1.
A húst összekeverjük a mustárral, tárkonnyal, a tojással, sózzuk, borsozzuk. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen a massza. A fehérbort felforraljuk az alaplével, a szeletelt hagymával és babérlevéllel. Golflabdányi golyókat formázunk a húsból, kb. 10 perc alatt kifőzzük a lében. Mikor kész vannak a gombócok, kiszedjük, melegen tartjuk.
2.
A vajból és a lisztből rántást készítünk, besűrítjük vele az előtte leszűrt boros lét. Csomómentesre keverjük, főzőtejszínnel dúsítjuk, sóval, fehér borssal utánaízesítjük.
3.
A burgonyát lereszeljük, kinyomkodjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, fehér borsot adunk hozzá, majd elkeverjük a keményítővel. Öt cm átmérőjű korongokat formálunk belőle, kevés olajon mindkét oldalukat ropogós barnára sütjük.
4.
Tálaláskor egy-egy rösztire egy-egy gombócot teszünk, bevonjuk a mártással