Húsgombócok fehérbormártásban, rösztivel

Feltöltő: bluesun
41-60 perc
3-4 személyre
haladó szakácsoknak
Húsgombócok fehérbormártásban, rösztivel
fehérborbabérlevélfokhagymatárkonymustárdarált húsfőzőtejszínrösztlitejszínes fehérboros mártástejszínes húsgombócmagyaroshúsgombóctejszínes

Hozzávalók:

    • 100 gParmalat főzőtejszín
    • fél kg darált hús (sertés vagy pulyka)
    • 1 csipet (v. ízlés szerint) só, fehér bors
    • 2 KK mustár
    • 1 KK tárkony
    • 1 db tojás
    • zsemlemorzsa
    • 3 dkg vaj
    • 2 ek liszt
    • 60 dkg krumpli
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 2 ek étkezési keményítő
    • 7 dl csirkealaplé
    • 7 dl fehér bor
    • 2 db közepes hagyma
    • 1 db babérlevél
    • 1 KK egész bors
    • olaj
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A húst összekeverjük a mustárral, tárkonnyal, a tojással, sózzuk, borsozzuk. Annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen a massza. A fehérbort felforraljuk az alaplével, a szeletelt hagymával és babérlevéllel. Golflabdányi golyókat formázunk a húsból, kb. 10 perc alatt kifőzzük a lében. Mikor kész vannak a gombócok, kiszedjük, melegen tartjuk.
2.
A vajból és a lisztből rántást készítünk, besűrítjük vele az előtte leszűrt boros lét. Csomómentesre keverjük, főzőtejszínnel dúsítjuk, sóval, fehér borssal utánaízesítjük.
3.
A burgonyát lereszeljük, kinyomkodjuk. Belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk, fehér borsot adunk hozzá, majd elkeverjük a keményítővel. Öt cm átmérőjű korongokat formálunk belőle, kevés olajon mindkét oldalukat ropogós barnára sütjük.
4.
Tálaláskor egy-egy rösztire egy-egy gombócot teszünk, bevonjuk a mártással