Hideg cseresznye krémleves, mandula habbal

Feltöltő: veruss74
21-40 perc
5-6 személyre
kezdő szakácsoknak
Hideg cseresznye krémleves, mandula habbal
cseresznyemandulahabTejszín

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat habtejszín
    • 80 dkg magozott cseresznye
    • 5 dkg barna nádcukor
    • 2 evőkanál méz
    • 1/2 darab kezeletlen citrom héja+leve
    • 1/2 darab egész fahéj
    • 3-4 szem egész szegfűszeg
    • A mandulás habhoz:
    • 2 db tojásfehérje
    • 2 csapott evőkanál porcukor
    • 1 kiskanál mandula kivonat
    • 1 kiskanál citromlé
    • 1-2 evőkanál mandulaforgács
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
Az alaposan megmosott, magozott cseresznyét a cukorral feltesszük főni, annyi vízben, amennyi ellepi. Teatojásban hozzáadjuk a fahéjat és a szegfűszeget. A citrom sárga héjából, késsel csíkokat vágunk, ezt is hozzáadjuk a leveshez. Körülbelül 10-15 perc alatt megfőzzük.
2.
Mikor megfőtt, a teatojást és a citrom héj darabokat eltávolítjuk, hozzáadjuk a mézet és a citrom levet, botmixerrel egyneművé mixeljük, visszatesszük a tűzre, belekeverjük a habtejszínt, felforraljuk vele, miután felforrt levesszük a tűzről majd az edényt hideg vízbe állítva, lehűtjük.
3.
A habhoz a tojásfehérjét a mandula kivonattal és a porcukorral kemény habbá verjük. Közben egy szélesebb edényben vizet forralunk, citrom levet teszünk bele, és mikor forr, kanállal galuskákat szaggatunk ki a habból és egy-két perc alatt megfőzzük, először az egyik, majd megfordítva a másik oldalát is. Szűrőkanállal kiemeljük a galuskákat, lecsepegtetjük, majd a hideg cseresznyeleves tetejére tesszük. Tálaláskor, száraz serpenyőben világosra pirított, mandula forgáccsal hintjük meg.
4.
Aki tartalmasabb levesre vágyik, a megfőtt cseresznyéből félre tehet és tálaláskor visszateszi a levesbe. A habgaluskákat tejben is kifőzhetjük, de vízben főzve is tökéletes.