Gránátalmás Pavlova

Feltöltő: Némethné Zsuzsa
1-2 óra
3-4 személyre
kezdő szakácsoknak
Gránátalmás Pavlova
alkalomraTortahabtejszíngránátalmapavlova receptGyümölcsös

Hozzávalók:

    • 400 gParmalat habtejszín
    • 5 db tojásfehérje
    • 25 dkg kristálycukor
    • 2 ek almaecet
    • 3 cs vaníliás cukor
    • 2 ek étkezési keményítő
    • 1 ek porcukor a krémhez.
    • 1 db gránátalma magja
    • 5 db bébinarancs
    • 4 ek barnacukor
    • 1 db limecitrom héja reszelve
    • 1/2 db citrom leve
    • 1 dl száraz fehér bor
    • 1 tk őrölt fahéj
    • 1 csipet
Bevásárlólista nyomtatása
Anna Pavlova korának legnagyobb balerinája. 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott. Az év kulturális eseménye volt ez abban az időben. Ausztrália és Új-Zéland egyaránt a Pavlova-torta szülőföldjének tartja magát.

Elkészítés menete:

1.
A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét kemény habbá verjük, és közben lassan a cukrot és a vaníliás cukrot hozzáadjuk, majd további 10 percig verjük.
2.
Végül az étkezési keményítőt és az almaecetet is hozzákeverjük. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, melynek az aljára a masszát egyenletesen kétfelé elosztva elsimítjuk a sütőpapírra rajzolt 2 körön.
3.
Szép magasak lesznek, kb. 15 cm átmérőjű. A tepsit a 100-120 fokra előmelegített sütő alsó harmadába toljuk, és légkeveréssel 80 perc alatt megsütjük. Sütés után a sütőben hagyjuk kihűlni.
4.
A töltelékhez a hideg habtejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, majd a tortalap tetején egyenletesen elosztjuk. A gránátalma magját villával kiszedjük, de nem kell mind, csak a fele, és annak szűrőn átnyomjuk a levét.
5.
A bébi narancsot felkarikázzuk és kimagozzuk, majd a barna cukorral, és a borral, no meg a gránátlével és fűszerrel felfőzzük, és addig keverjük, míg besűrűsödik. Citromlével meglocsoljuk, és hagyjuk kihűlni.
6.
Ezzel díszítjük a torta tetejét, ha kihűlt már a kompótunk. Friss gránátalmamagokkal megszórjuk még, és kb. 2 órára hűtőbe tesszük. Ha jól kifagyott, akkor szeletelve tálaljuk.