Fűszeres sütőtökkrémleves

Feltöltő: Nassoló Naplopó
1-2 óra
5-6 személyre
haladó szakácsoknak
Fűszeres sütőtökkrémleves
egészségeskrémleves receptekfenyőmagszerecsendiófőzőtejszínlevesSütőtökelőétel

Hozzávalók:

    • 100 gParmalat főzőtejszín
    • 1 kg sütőtökbél
    • 1 fej fokhagyma
    • 1 marék rozmaring
    • 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
    • 1 csipet szerecsendió
    • 1 liter csirke alaplé (helyettesíthetjük 2db leves kockával is
    • 15 g vaj
    • 1 marék fenyőmag pirítva
    • 2 evőkanál olívaolaj
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A tököt hosszában félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. A húsát bevagdossuk, de a héját ne vágjuk át!
2.
Sózzuk-borsozzuk, majd a fokhagymával és rozmaringgal alaposan bedörzsöljük.
3.
Mindkét fél tökbe pár csipet rozmaringot és fél fej hámozatlan fokhagymát teszünk, majd olívaolajjal meglocsoljuk őket.
4.
A tököt 175 fokra előmelegített sütőben puhára sütjük.
5.
Ekkor kivesszük, megtisztítjuk a rozmaring javától és a fokhagymától, a húsát még forrón kikanalazzuk és pürésítjük.
6.
Egy lábasban kb. 2 evőkanálnyi olajat hevítünk, ebben a hagymát üvegesre pároljuk.
7.
Kinyomkodunk 3 sült fokhagymagerezdet a héjából, ezeket összepirítjuk pár perc alatt, sózzuk, borsozzuk és mehet bele a csipet szerecsendió. Hozzáadjuk a sütőtökpürét és az alaplevet. Lehet nem kell bele az összes, én beletettem, nekünk így lett jó állagú.
8.
Felforraljuk, majd kis lángon további 15 percig gyöngyöztetjük.
9.
A végén hozzáadjuk a főzőtejszínt és 1-2 percig azzal együtt is főzzük. Belekeverjük a vajat, még egyszer kóstoljuk, ízesítjük, végül az elkészült levest bársonyosra turmixoljuk.
10.
Ezután fenyőmagot pirítottam egy száraz serpenyőben, alacsony lángon, folyamatosan kevergetve.
11.
főzőtejszínnel díszítettem a levest és fenyőmaggal hintve tálaltam.