Franciakrémes

Feltöltő: Parmalat
41-60 perc
12 szelethez
gyakorló szakácsoknak
Franciakrémes
Házi francia krémeskrémes receptFrancia krémes receptFrancia krémes ReceptekkrémesalkalomrafranciakrémeshabtejszínTejszínfrancia kremes recipestejszines francia krémes

Hozzávalók:

  • a tésztához

    • 15 dkg finomliszt
    • 10 dkg vaj
    • 1 tojás
    • 50 gParmalat habtejszín
    • 1 csipet
  • a tészta összeállításához

    • 3 dlParmalat habtejszín
  • a krémhez

    • 2 tojás
    • 3 dl Parmalat habtejszín
    • 5 dkg finomliszt
    • 12 dkg cukor
    • 1 cs vaníliás cukor
  • a tetejére

    • ½ kk instant kakaópor
    • 2 ek Parmalat habtejszín
    • 10 dkg cukor
    • 4 dkg vaj
Bevásárlólista nyomtatása
A XIX. századig főleg az olaszok és a franciák körében volt ismert a millefoglie vagy millefeuille néven ismert édesség, amely mindkét nyelven „ezernyi lap”-ot jelent.

Elkészítés menete:

1.
A sütőt 165 °C-ra (légkeveréses sütőben 150 °C) előmelegítjük.
2.
A lisztet a vajjal, a tojással, a habtejszínnel és a sóval összegyúrjuk, majd 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
3.
Azután liszttel meghintett deszkára rakjuk, elfelezzük, és mind a két masszát vékonyra kinyújtjuk. A tésztát sütőpapírral bélelt sütőlapra fektetjük, és a sütőbe tolva, egyenként, kb. 20 perc alatt megsütjük.
4.
A krémhez a tojások sárgáját a fele habtejszínnel, a liszttel és a cukor felével simára keverjük. A maradék habtejszínt a vaníliás cukorral felforraljuk, majd a tojásos keveréket belekeverjük.
5.
A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabot a habtejszínes-vaníliás keverékbe forgatjuk, és kevergetés közben 2-3 percig főzzük.
6.
Az elkészült krémet az egyik tésztalapra kenjük, és hagyjuk teljesen kihűlni.
7.
Azután a habtejszínből vert habot a krémre terítjük.
8.
A mázhoz a kávéport a 2 evőkanál habtejszínben feloldjuk, a cukrot beleszórjuk, és kis lángon addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. Amikor kezd besűrűsödni, a tűzről lehúzzuk, és botmixer segítségével, a vajjal sűrű krémmé keverjük.
9.
Azután gyors mozdulatokkal a másik tésztalapra kenjük, éles késsel 12 négyzetre vágjuk, és így rakosgatjuk a tejszínhabra, hogy könnyebben szeletelhessük a krémeseket.