Fenyőméz szuflé, kecskesajttal, céklával, tokaji mártással

Feltöltő: veruss74
1-20 perc
1-2 személyre
kezdő szakácsoknak
Fenyőméz szuflé, kecskesajttal, céklával, tokaji mártással
szuflé recept képpelfelfújtsouffléédes szufléételekreceptek ReceptFenyőméz szuflé kecskesajttaltejszínes szuflészufléFenyőméz szuflékecskesajttalkecskesajtcéklaTejszínFenyőméz

Hozzávalók:

    • 150 gParmalat habtejszín
    • 1 db tojás
    • 6 dkg fenyőméz
    • 6 dkg cékla
    • 4 dkg lágy kecskesajt
    • 2,5 dkg liszt
    • kevés vaj a formák kikenéséhez
    • Hozzávalók a mártáshoz: ide kell a tejszín is
    • 1,5 dl édes tokaji bor
    • 1 db tojássárgája
    • 1 evőkanál méz
    • a cékla főzővizébe:
    • 1 szem egész szegfűszeg
    • 1 teáskanál barna nádcukor
    • 1 csipet
Bevásárlólista nyomtatása
A soufflé-t (felfújtat) frissen, melegen, de nem forrón tálaljuk! Maximum negyed óráig őrzi meg légies könnyedségét, aztán szépen lassan elszáll belőle a levegő, és a tészta kissé lelappad.

Elkészítés menete:

1.
A szuflé elkészítése: A céklát meghámozom, felszeletelem, előfőzöm, a főző vízbe teszek egy teáskanál barna nádcukrot, egy csipet sót, egy darab szegfűszeget. Miután megfőtt, meghűlt vékony csíkokra vágom.
2.
A formákat kivajazom, liszttel kiszórom.
3.
A tojást kettéválasztom, a sárgáját habosra keverem a fenyőmézzel, majd hozzászitálom a lisztet és csomómentesre keverem.
4.
Majd hozzáadom a vékonyra szelt céklát és belemorzsolom a kecskesajtot.
5.
A tojás fehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan beleforgatom a masszába. Beletöltöm a formákba, majd előmelegített sütőben először 5 percig 200 fokon, majd 180 fokon 20-25 percig sütöm.
6.
A mártás elkészítése: A tojássárgát habosra keverem a mézzel, majd vízgőz fölött, a bort apránként hozzákeverve sűrűre főzöm. Hozzáadom a habtejszínt, amivel keverem egészen forráspontig. Miután elkészült lehűtöm és tálalom a szuflé mellé.