Erdélyi, tejszínes fehérbabfőzelék

Feltöltő: Edit
1-2 óra
5-6 személyre
haladó szakácsoknak
Erdélyi, tejszínes fehérbabfőzelék
alamecetlestyáncsomborbabérlevélfokhagymahagymafehérbabfőzőtejszínfehérbab főzelék tejszínneltejszínes babfőzelékerdélyi főzeléktejszínes főzelékbabfőzelékhétköznapi

Hozzávalók:

    • 200 gParmalat főzőtejszín
    • 500 g száraz fehérbab
    • 1 fej hagyma lereszelve
    • 4 gerezd fokhagyma
    • néhány babérlevél
    • kevés borsikafű (csombor)
    • nagyon kevés lestyán levél
    • 1 csapott evőkanál liszt a habaráshoz
    • kevés almaecet
    • ízlés szerint só, és őrölt bors
Bevásárlólista nyomtatása

Elkészítés menete:

1.
A babot a főzés előtt több órával beáztatom.
2.
Sós vízben felteszem főni a babérlevelekkel, és a fokhagymával. Kevés almaecetet is adok hozzá. A csombort (borsikafű) szárastól beleteszem a főzőlébe, de mielőtt behabarnám, kiveszem a babérlevelekkel együtt.
3.
Mikor a bab megpuhult, lereszelem a hagymát,és a liszttel, a főzőtejszínnel együtt jól összekavarom. A lestyánt apróra vágom. A csomborral, és a lestyánnal is óvatosan bánj, mert mindkettő erőteljes fűszer! A csombor viszont a bab puffasztó hatását semlegesíti, és kellemes ízt ad az ételnek. A kikevert tejszínes masszával behabarom a főzeléket.
4.
Ismét felforralom, készre főzöm. Ha szükséges utána fűszerezem, és megborsozom.
5.
Az előre elkészített feltéttel tálalom.